Belarusz: a külvárosokban folytatódtak a tüntetések

A belarusz demonstrációk negyedik napja: keddről szerdára éjszaka a tömegtüntetések folytatódtak az ország nagyvárosaiban, bár már érezhetően kevesebben vettek benne részt. Szerdára több nap után visszatért az internet. A hatóságok betiltották a pirotechnikai eszközök árusítását – ez volt a tüntetők első számú harci eszköze a rendvédelmi szervekkel szemben. Legfrissebb beszámolónk következik.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 08. 12. 14:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasárnapi elnökválasztás után kezdődött tüntetések nem álltak le, bár a dinamikájuk alábbhagyott. A forgatókönyv a következőképpen néz ki: napközben minden fél rápihen, készülődik. A belarusz fővárosban minden nap a tovább nő a rendvédelmi egységek száma – valószínűleg a hatóságok sem számítottak a demonstrációk ilyen nagy mértékére. A rendőrség kielemzi az előző napi tüntetések fő gócpontjait, és megerősíti a jelenlétét azokon. Az események este 19 óra után indulnak: a metró nem jár, a tüntetők kisebb csoportokban, gyalog közelítik meg a tervezett helyszíneket.

Gumilövedékek, fénygránátok, vízágyúk

Kedd estére – a tüntetések harmadik éjszakájára – a demonstrációk a külső negyedekbe szorultak: a különleges alakulatok egyszerűen lezárták a legforgalmasabb belvárosi helyszíneket. A rendvédelmi szervek gumilövedékeket és fénygránátokat használtak, és újabban ez vízágyúk bevetésével bővült. A tüntetők barikádokat emeltek, és pirotechnikai eszközöket lőttek a különleges alakulatok felé. A polgári engedetlenség újabb lépéseként a panelházak lakosai titkosított csatornákon osztották meg a lépcsőházak kapukódját, hogy a demonstrálók így tudjanak elmenekülni az üldözőik elől.

A tüntetők koordinációját nehezítette, hogy az országban vasárnap óta teljesen leállt az internet, és folyamatosan akadozott a mobilkommunikáció. A hatóságok szerint Belaruszt külső kibertámadások érték, de a Meduza orosz lap által megkérdezett IT-szakértők szerint egy teljes ország lekapcsolása kívülről szinte lehetetlen feladat. A hatósági verziónak mond ellen az is, hogy már napokkal a lekapcsolás előtt a Nexta ellenzéki telegramcsatornán figyelmeztettek a lehetséges blokkolásokra és a VPN használatát sürgették. Szerda reggelre végül több nap után ismét visszatért az internetkapcsolat.

Tülkölnek az utakon

Keményebben reagált a belarusz rendőrség az autósok passzív tüntetésére is: az országban napok óta folyamatos dudaszó hallható az utakon. Kedden a rendőrök tömegesen állították le a dudáló autókat, többeket letartóztattak. Szerdán 250, fehér ruhába öltözött nő alkotott élőláncot Minszkben a hatósági erőszak elleni tiltakozásként.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint az első két éjszaka több mint ötezer embert állítottak elő, harmadik éjszaka pedig újabb ezer főt. Nagy részük még mindig vizsgálati fogságban van. Az elmúlt napokban több száz embert kezeltek kórházba a demonstrációk után, hétfőn éjszaka pedig egy halálos áldozata volt a tüntetéseknek.

Fellépés újságírók ellen

A rendvédelmi szervek az újságírókat sem kímélték, ami újabb feszültségeket keltett Moszkva és Minszk között. Néhány nap alatt az országban több mint ötven újságírót bántalmaztak és tartóztattak le, sokuk holléte napokig nem volt ismert. Többek között fogságba kerültek az orosz állami médiaholding, a Rosszija Szegodnya fotóriportere, illetve a szintén orosz Dozsgy és Meduza újságírói. Kedd éjszaka megtámadták a BBC, az Associated Press amerikai hírügynökség és több belorusz lap stábját, összetörték a felszereléseiket. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közleményben követelte az orosz újságírók szabadon engedését.

A vasárnap tartott elnökválasztásokat a hatóságok szerint az ország első – és ezidáig egyetlen elnöke, a Belaruszt 26 éve irányító Aljakszandr Lukasenka nyerte. A választásokon induló mind a négy másik elnökjelölt benyújtotta a fellebbezését a hivatalos eredménnyel szemben, nagymértékű választási csalásokra hivatkozva. Az ellenzék közös elnökjelöltje, Szvetlana Cihanouszkaja kedden elhagyta az országot és Litvániába menekült, kampánystábja szerint ezt külső nyomásra tette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.