Belebukhat a belga kormánykoalíció a migránsok éhségsztrájkjába

Május vége óta éhségsztrájkol a fővárosban több száz migráns, akiknek egyre rosszabb az egészségi állapotuk, sokan orvosi segítségre szorulnak. A kormánykoalíció szocialista és zöldpárti tagjai, köztük miniszterek és államtitkárok, bejelentették, hogy lemondanak, ha meghal valaki – írja a V4NA.

Forrás: V4NA Hírügynökség2021. 07. 20. 21:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május vége óta, azaz immár csaknem két hónapja folytat éhségsztrájkot 450, iratok nélküli, többnyire marokkói és algériai állampolgárságú migráns Brüsszelben. Azt akarják elérni, hogy tartózkodási engedélyt kapjanak a belga államtól, a kormány azonban hajthatatlan, mivel biztonságosnak ítélt országokból származnak, így gazdasági bevándorlókként kezelik őket. A bevándorlók a brüsszeli Béguinage-templom, valamint a VUB állami egyetem és az ULB brüsszeli szabadegyetem bizonyos épületeiben tartózkodnak.

Immár két hónapja tart a sztrájk, ezért néhányan nagyon rossz egészségi állapotba kerültek, ráadásul sokan közülük péntek óta folyadékot sem vesznek magukhoz.

A hét végén mintegy háromszázan tüntettek a belga fővárosban, hogy felhívják a lakosság figyelmét a migránsok helyzetére, a tüntetők szerint ugyanis mindenkit egyenlő jogok illetnek meg.

A Vivaldi elnevezésű belga kormánykoalíció szocialista és zöldpárti politikusai szintén támogatják a menekülteket, olyannyira, hogy Pierre-Yves Dermagne miniszterelnök-helyettes a kormányfő tudomására hozta, hogy ha csak egy migráns is meghal, az összes szocialista miniszter és államtitkár lemond a posztjáról. A szocialistákhoz hasonlóan vélekednek a zöldpárti politikusok is, erről a Le Soir nevű belga lap számolt be.

Hétfő délután a Sammy Mahdi menekültügyi és migrációs államtitkár által kinevezett különmegbízott, Dirk Van den Bulck ellátogatott az elfoglalt egyetemi épületekbe és a fővárosi Béguinage-templomba, hogy tárgyaljon a kialakult helyzetről. Michel Genet, a Médecins du Monde (A Világ Orvosai) humanitárius orvosi szervezetet vezetője szerint a találkozó kiábrándító volt, mivel a megbízott semmiféle új információval nem szolgált, csupán újból ismertette a tartózkodási engedély megszerzésének feltételeit, írja a Bx1.be hírportál. Hozzáteszik, hogy

az államtitkár hétfő este bejelentette, hogy azok a dokumentumokkal nem rendelkező bevándorlók, akiknek rossz az egészségügyi állapotuk, orvosi okokra hivatkozva kérhetik a tartózkodási engedély kiadását.

A Médecins du Monde közleményt adott ki, melyben leírják, attól tartanak, hogy azok a sztrájkolók, akik semmiféle folyadékot nem vesznek magukhoz, bármikor elhalálozhatnak, mivel folyadék nélkül csak néhány napig lehet életben maradni. A civil szervezet arra kéri az ország vezetőit, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy mielőbbi megoldást találjanak a kialakult helyzet megoldására, mivel a sztrájk súlyos egészségi következményekkel jár.

Alexander De Croo miniszterelnök kijelentette, hogy Sammy Mahdi a teljes bizalmát élvezi. Az államtitkár – aki korábban több alkalommal hangsúlyozta, hogy rendkívül sajnálja a reménytelen helyzetbe került iratok nélküli menekülteket – leszögezte, hogy a tartózkodási engedély kiadása egyedi elbíráslás alapján történik, mivel minden eset más. Az államtitkár szerint ha engednének a követeléseknek, azzal azt sugallnák a többi migránsnak, hogy

ha elég sokáig várnak papírok nélkül, akkor előbb-utóbb ők is megkapják az engedélyt, holott ez nem kivitelezhető.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Twitter/@Left_CEU

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.