Belga jogászok szerint a kormány fittyet hányt a jogállamiságra

Belga jogászprofesszorok jogellenesnek találják a hétfőtől bevezetett, valóban drasztikus szigorító intézkedéseket, ugyanis azokról a belga szövetségi parlament nem vitázott és nem is szavazott. Az Európa-szerte életbe lépő korlátozó intézkedéseket az Európai Bizottság is hivatott vizsgálni. Emlékezetes, a járvány első hullámakor elsősorban Varsó és Budapest védekezését érte brüsszeli kritika.

2020. 11. 02. 11:36
null
A szövetségi parlament alsóházának ülésterme Brüsszelben. Forrás: dekamer.be
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonöt belga jogász a De Standaard napilapban figyelmeztetett arra hétfőn, hogy szerintük az életbe lépő, egészen drasztikus korlátozó intézkedéseknek nincs megfelelő jogi alapjuk. A Magyar Nemzet is cikkezett róla: hétfőtől Belgiumban csak az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, illetve a létfontosságú termékeket forgalmazó üzletek nyitnak ki, az ország legtöbb tartományában pedig továbbra is kijárási tilalom van életben. Az idézett véleménycikkben a jogi szakemberek azt írják: nagyon helyes, hogy a válsághelyzetben belga szövetségi kormány virológusokkal és tudósokkal vette körbe magát, de emellett nem szabadna megfeledkeznie az alkotmányos keretekről sem.

Mint arra felhívják a figyelmet, egy egyszerű miniszteri rendelet döntött az alapvető jogok szélsőséges korlátozásáról, amire ráadásul mindenféle előzetes jogi tanácsadás híján ütötték a pecsétet. – Ez az intézkedés ellentétes az alkotmánnyal. Az alkotmányunk ugyanis megköveteli, hogy a parlament döntsön az ekkora mértékű korlátozásokról, ne egyetlen minisztert terheljen a felelősség –

írták, hozzátéve azt is:

egy demokráciában alapvetőnek kellene lennie, hogy a parlament nyilvános vitát követően szavazzon az intézkedéscsomagról

A hatályos jogszabályokkal ellentétes közigazgatási aktusok felfüggesztésére és hatályon kívül helyezésére szakosodott belga Államtanács a közelmúltban szintén elutasította a kijárási tilalomnak és a vendéglátóhelyek bezárásának jogellenességére hivatkozó kérelmeket.

A huszonöt jogászprofesszor szerint az államtanács helytelenül cselekszik, amikor azt sugallja: a demokrácia és alkotmányos rend érdekében sem áll a brüsszeli szövetségi kormány útjába. „A jogállamiság nem üres szó” –

figyelmeztettek.

Védőmaszkos emberek a fertőzésveszély elkerüléséhez biztonságosnak tekintett távolságot tartva koronavírus-szűrésre várnak a brüsszeli Cinquantenaire Parkban 2020. október 19-én. A vírusjárvány megfékezésének érdekében a belga kormány egy hónapra bezáratta a vendéglátóhelyeket és éjszakai kijárási tilalmat rendelt el.
Fotó: MTI/AP/Francisco Seco

KETTŐS MÉRCÉT KIÁLTHATNÁNAK VARSÓBAN ÉS BUDAPESTEN?

Emlékezetes, hogy a járvány első hulláma során az EU valamennyi állama határozott korlátozó intézkedésekről, s akkor ezeket az uniós szerződések őreként működő Európai Bizottság vizsgálta is.

A testület kizárólag a magyar és lengyel intézkedésekkel kapcsolatosan fogalmazott meg aggályokat, a magyar védekezésről szóló törvényről az Európai Parlament is vitázott.

A kormány berkeiből Varga Judit igazságügyi miniszter akkor az európai sajtóban fejtette ki több alkalommal is, hogy a Magyarországon bevezetett rendkívüli intézkedések ideiglenesek, szükségesek és arányosak voltak, és mindenben megfeleltek az alaptörvénynek. Věra Jourová, az Európai Bizottság európai értékekért és az átláthatóságért felelős alelnökével is ekkor mérgesedett el a viszony: a cseh biztosnő ugyanis hiába nevezte az uniós joggal összeférőnek a magyar szabályozást, úton-útfélen kritizálta azt.

Az újabb korlátozó intézkedések Európa-szerte történő bevezetését egyelőre nem kommentálták Brüsszelben, így a belga jogászprofesszorok véleménye sem kapott ezidáig támogatást.

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.