Belpolitikai válság fenyeget Prágában is

Magyar Nemzet
2019. 08. 21. 13:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kormányválsághoz vezethet a kétpárti cseh koalícióban kialakult feszültség, miután Michal Smarda, a Cseh Szociál­demokrata Párt (CSSD) alelnöke hétfőn késő este bejelentette, hogy lemond jelöléséről a kulturális miniszter tisztségére. Smardát korábban a szociáldemokrata párt elnöksége jelölte miniszternek, de sem Milos Zeman államfő, sem Andrej Babis kormányfő nem akarja látni ebben a bársonyszékben. Utóbbi szerint Smarda korábban túl bírá­lóan nyilatkozott a kormányról. A CSSD szerint viszont az államfő ezzel megsértette az alkotmányt, míg a kormányfő a koalíciós szerződést. A kulturális tárcavezető leváltása és utódja kinevezése körüli, immár május óta húzódó nyilvános, éles vita a cseh sajtó szerint kormányválsággal fenyeget. Michal Smarda közölte: javasolni fogja pártjának, hogy mondja fel a koalíciós szerződést a Babis vezette ANO mozgalommal.

– Amennyiben a CSSD nem választhatja meg szabadon minisztereit, nincs keresnivalója a kormányban – szögezte le hétfőn Jan Hamácek kormányfőhelyettes, a CSSD elnöke.

Andrej Babis a kommunista múltja, valamint politikai és gazdasági tevékenységének állítólagos összeférhetetlensége miatt éles bírálatok célpontja Csehországban, az ellenzék és a sajtó egy része ezért a távozását követeli a miniszterelnöki tisztségből – írja az MTI. A kormánykoalícióban helyet foglaló szociáldemokrata párt több politikusa is az ellenzékkel ért egyet ebben a kérdésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.