Benyújtotta lemondását Puerto Rico kormányzója

Benyújtotta lemondását szerdán éjjel Ricardo Rosselló, Puerto Rico kormányzója, akinek távozását hetek óta tízezreket megmozgató tüntetéseken követelték. Lemondásának határidejét augusztus 2-ában jelölte meg.

Forrás: MTI2019. 07. 25. 9:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdasági csőd szélén álló szigeten az elégedetlenség oka a korrupció, valamint a kormányzó és munkatársai közötti kiszivárgott sértő üzenetek sora.

Rosselló vasárnap bocsánatot kért honfitársaitól, és az egyik közösségi oldalon közzétett videoüzenetében azt fejtegette, hogy tisztában van elégedetlenségükkel, és szeretné visszaállítani a bizalmat maga iránt. Akkor még azt jelentette be, hogy jövőre már nem indul a kormányzóválasztáson, és lemond az Új Progresszív Párt vezetéséről is.

Hétfőn a sziget legnagyobb lapja, az El Nuevo azonnali lemondásra szólította fel őt.

A tiltakozás július 13-án kezdődött, amikor nyilvánosságra kerültek a Rosselló és munkatársai közötti üzenetváltások, amelyekben homofób megjegyzések is szerepeltek, köztük Puerto Rico sztárja, Ricky Martin énekes szexualitásáról. Az üzenetek azonban „csak” hozzájárultak a szigeten uralkodó feszültség robbanásához. A helybéliek elsősorban a 2017-ben pusztító és 3000 halálos áldozatot követelő Maria hurrikán utáni helyzet „kezelésével”, illetve az eluralkodott korrupcióval elégedetlenek.

Az Egyesült Államok szövetségi hatóságai a napokban jelentették be, hogy vádat emeltek hat ember, köztük a Puerto Ricó-i kormányzat két volt munkatársa ellen, mert a gyanú szerint több millió dollárt sikkasztottak el a szegények egészségügyi ellátását segítő szövetségi Medicaid programból, valamint különböző oktatási alapokból.

Puerto Rico a Nagy-Antillák szigetvilágában fekszik, az Egyesült Államok társult állama. A washingtoni szövetségi kongresszusba megválasztott képviselőjének nincs szavazati joga.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.