Bérelt fegyverekkel gyilkolnak Mexikóban

A közép-amerikai országban tavaly rekordot döntött a gyilkosságok száma, a helyzet különösen súlyos Mexikóvárosban, ahol csak idén január–februárban 257 embert öltek meg.

Zetelaki Réka
2019. 06. 15. 15:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csak a bevándorlás és az amerikai vámok kapcsán él meg válságot Mexikó: bár a decemberben posztjára lépett elnök, Andrés Manuel López Obrador a biztonság erősítését ígérte az országban, még nem érzékelhető előrelépés. Mexikóban tavaly rekordot döntött a gyilkosságok száma, a helyzet különösen súlyos Mexikóvárosban, ahol csak idén január–februárban 257 embert öltek meg.

Kedden a hetedik újságíróval végeztek január óta: a 46 éves Norma Sarabia a rendőrségi korrupcióról tudósított rendszeresen. A nővel, aki korábban több fenyegetést is kapott, lőfegyverrel végeztek Tabasco államban. Sarabia a 149. mexikói riporter 2000 óta, akit meggyilkoltak – ezzel az ország a legveszélyesebb hely a világon az újságírók számára. Bár az elnök a média képviselőinek védelmére is ígéretet tett, elnöklése óta már tízen életüket vesztették és többen kerültek fogságba vagy életveszélyes helyzetbe.

A fővárosban közben egyre népszerűbb jelenség a fegyverbérlés, írja a Busi­ness Insider amerikai pénzügyi lap riportja. Kiemeli, a feketepiacon már 800 pesóért, vagyis közel 12 ezer forintért lehet bérelni egy napra kisebb kézifegyvereket. A bérlők egy része egyszerű állampolgár, akiknek önvédelem a célja. Sokan használják ugyanakkor bűncselekmények elkövetéséhez: buszok megállításához, boltok kirablásához vagy éppen gyilkosságokhoz. A fegyverek bérlése megfelelő védelmet jelent a bűnözőknek a hatóságok fegyver-nyomonkövetési gyakorlata ellen is.

Az elnök egyébként májusban ismertette azt a nemzeti fejlesztési tervet, amely a bűnözés csökkentését is célozza. Az elnök többek között dekriminalizálná a kábítószer-kereskedelmet a következő öt év során, ezzel kifehérítve számos szervezet működését, és csökkentve az ehhez kapcsolódó ­korrupciót és erőszakot. Obrador célja, hogy a fókusz a tiltás helyett a rehabilitációra kerüljön.

Szerinte, mivel a kereskedelem elleni küzdelem láthatóan kudarcot vallott, ennek költségét inkább droghasználatot megelőző, illetve detoxikáló programokra fordítaná. Hangsúlyozta, a dekriminalizációs folyamatot kizárólag tárgyalásos úton érné el, és felmerült az is, hogy amnesztiát biztosítana az illegális kereskedőknek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.