Bernie Sanders amerikai szenátor másodszor is jelölteti magát az elnökválasztáson

Bernie Sanders vermonti szenátor kedden hivatalosan is bejelentette, hogy ismét jelölteti magát a 2020-as elnökválasztáson. A független – de a demokratákkal együtt politizáló – szenátor 2016-ban Hillary Clinton vetélytársa volt a Demokrata Párt elnökjelöltségéért folytatott küzdelemben.

Forrás: MTI2019. 02. 19. 22:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 77 éves, önmagát demokratikus szocialistaként meghatározó politikus a támogatóihoz küldött e-mailben jelentette be, hogy másodszor is indul az elnökválasztáson. „A politikai forradalmat be kell fejezni” – fogalmazott levelében.

Bernie Sanders az egyik legismertebb politikus, aki csatlakozott a demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok népes táborához. Felmérések szerint jelenleg a legnépszerűbb is a baloldali jelöltek között. Politikai hitvallását három évvel ezelőtt elemzők még az amerikai politika peremén lévőnek ítélték, főbb elemeit azonban mára a Demokrata Párt magáénak vallja.

Általános és mindenki számára garantált egészségbiztosítást, 15 dolláros minimális órabért és ingyenes felsőoktatást szorgalmaz. Ezzel a programjával az előző elnökválasztási kampányban fiatalok millióit hódította meg. „Amikor három évvel ezelőtt erről és más elképzelésekről beszéltünk, azt mondták, hogy 'radikálisak' és 'szélsőségesek' vagyunk” – írta a híveinek kedden küldött levelében.

Politikájának fő elemei nem változtak a három évvel ezelőtti programjában megfogalmazottakhoz képest. A jövedelmi különbségek felszámolását és az általa korruptnak ítélt kampányfinanszírozási rendszer megváltoztatását szeretné elérni, és mint tanácsadója, Jeff Weaver a Politico című lapnak elmondta, „progresszív külpolitikát” javasol majd.

„Kampányunk arról szól majd, hogy átalakítsuk országunkat és létrehozzunk egy gazdasági, társadalmi, faji és környezeti igazságosságon alapuló kormányt” – fogalmazott kedden. Donald Trump elnököt „rasszistának” nevezte és úgy vélte, hogy az elnök „szexista, idegengyűlölő és olyasvalaki, aki önkényuralmi irányba vezetve bennünket aláássa az amerikai demokráciát”.

Sanders a jelöltségét támogató egymillió aláírást kíván összegyűjteni annak érdekében, hogy – mint korábban többször is elmondta – szembeszállhasson a gyógyszergyártókkal és a biztosítási társaságokkal. Elemzők szerint ez az aláírásgyűjtés jelzi majd támogatottságának mértékét is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.