Berobbanhat a járvány a nyomornegyedekben

India nyomornegyedeiben az elmúlt száz évben már számtalan járvány söpört végig, megtizedelve a lakosságot.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 04. 06. 14:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokszoros erővel robbanhat be a Covid-19-járvány Indiában, miután a múlt héten megtalálták az első fertőzöttet a világ legnagyobb nyomornegyedének számító Dharaviban. A Mumbai külvárosában található negyed mindössze 2,1 négyzetkilométer nagyságú, de mintegy 700 ezer ember osztozik rajta. Vagy egymillió – pontos adatok ugyanis nincsenek. Ha ehhez hozzávesszük a rendkívüli rossz higiéniés viszonyokat, a csatornázás és a vízellátás hiányát, akkor egy igazi időzített bombát kapunk. A nyomornegyedben az elmúlt száz évben már számtalan járvány söpört végig, megtizedelve a lakosságot: tífusz, pestis, kolera, tuberkulózis – a listát még lehetne folytatni.

– Egy olyan nyomornegyedről beszélünk, ahol tíz-tizenkét ember van összezárva egy 3×3 méteres összetákolt viskóban. Nem várhatod el tőlük, hogy egész nap otthon üljenek – idézi Vinod Shetty-t, a nonprofit Acorn Foundation vezetőjét a Bloomberg. – Nyolcvan ember osztozik egy-egy nyilvános WC-n, nekik hogy mondja meg, hogy ne hagyják el a házukat? – kérdi Shetty.

A hatóságok most versenyt futnak az idővel, hogy az első fertőzött minden lehetséges kapcsolódási pontját felgöngyölítsék: 308 lakást és 80 üzletet zártak karanténba abban a részben, ahol a beteg lakott, a telefonja alapján pedig a mozgási útvonalát próbálják beazonosítani. A koronavírussal szembeni harcot Indiában nehezíti a hosszú tesztelési folyamat: a begyűjtött mintákat egy központi laborba küldik, és több napig is tarthat, mire megjön az eredmény. Az első Dharaviban dokumentált fertőzötté például három nappal később érkezett meg, az 59 éves férfi még aznap elhunyt.

Indiában jelenleg több mint négyezer ember betegedett meg, a hatóságok március 25-től országos kijárási tilalmat hirdettek. Néhány nappal később a teljes vasúti közlekedés is leállt. A világ negyedik legnagyobb vasútvonala egyben India legnagyobb munkáltatója is, a kiesett kapacitásokat újabban a vírussal szembeni harcban próbálják hasznosítani. A vasúti társaság most mintegy húszezer régi vasúti kocsit alakít át a koronavírus által fertőzött betegek elkülönítéséhez, amelyeket így rövid idő alatt át lehet csoportosítani az ország egyik szegletéből a másikba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.