Bevált a kínai karantén módszere

A hétvégén Giuseppe Conte miniszterelnök is kénytelen volt karantén alá vonni az ország északi felét április harmadikáig. A Vatikánt is elérte a fertőzés.

Magyar Nemzet
2020. 03. 09. 6:49
Pope Francis leads Angelus prayer through livestream due to coronavirus
Ferenc pápa rendhagyó módon internetes közvetítéssel tartotta beszédét Fotó: RICCARDO ANTIMIANI Forrás: MTI/EPA/Riccardo Antimiani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fordult a kocka, Kínában mindössze 44 új koronavírus-fertőzést regisztráltak vasárnap, többségüket a járvány gócpontjának számító Vuhanban. Ráadásul a leginkább érintett Hupej tartományon kívüli eseteket mind külföldről, köztük Olaszországból és Spanyolországból hurcolták be. A pekingi kormány már fel is vetette a lehetőségét, hogy hamarosan feloldhatják a Hupejt január óta sújtó, 56 millió embert érintő vesztegzárat. Úgy tűnik, hogy a kínai példa szigorú, de legalább hatásos.

Hiába vádolta korábban szenzációhajhászással a médiát az olasz kormány, végül a hétvégén Giuseppe Conte miniszterelnök is kénytelen volt karantén alá vonni az ország északi felét április harmadikáig. A lépésre azt követően volt szükség, hogy alig 24 óra leforgása alatt több mint 1200 új megbetegedést észleltek, miközben a halálozások száma is megugrott, és a súlyos esetek is negyedével növekedtek. A vészhelyzet a leggazdagabb régiókat és 16 millió embert, a népesség jó negyedét érinti. Az intézkedés értelmében a „vörös zónákban” meghosszabbították az iskolai szünetet, aki csak teheti, otthonról dolgozik, zárt kapuk mögött játsszák a sporteseményeket, betiltották az olyan tömegrendezvényeket, mint az esküvők, sőt temetések, de nem nyitottak ki a bevásárlóközpontok, a mozik, a fürdők, a színházak, a kaszinók, a múzeumok sem.

Ferenc pápa rendhagyó módon internetes közvetítéssel tartotta beszédét
Fotó: MTI/EPA/Riccardo Antimiani

A vesztegzár azt nem tiltja viszont, hogy a máshol élők hazatérjenek, beleértve persze a turistákat is. Milánóban és Velencében a repülőterek és vonatok zavartalanul üzemeltek, az osztrák, szlovén és svájci határ is nyitva volt. Nem világos egyelőre az sem, hogy mit jelent pontosan a karantén. Sajtóértesülések szerint a fegyveres erők és a rendőrség is részt vehet az ellenőrzésben, ez azonban nem feltétlenül a térség teljes lezárását, mint inkább a mozgás korlátozását jelenti. A járvány eddig legfőképpen az északi területeket sújtotta, félő azonban, hogy a kór ezután tovább terjed. A karantén elrendelésének híre állítólag idejekorán kiszivárgott, így az emberek tömegével keltek útra, hogy minél előbb kijussanak, délre „meneküljenek”. Az MTI tudósítása szerint ez elég nagy riadalmat okoz a déli tartományokban, ahol arra figyelmeztettek, a hazatérők kéthetes karanténra számíthatnak.

A járvány következményei még a Vatikánt is elérték: Ferenc pápa rendhagyó módon a pápai lakosztály könyvtárterméből, internetes közvetítéssel mondta el vasárnapi beszédét. A modern kori Vatikán történetében ez volt az első alkalom, hogy a pápa nem saját betegsége miatt, hanem egészségügyi óvintézkedés miatt nem a megszokott helyről beszélt híveihez. Az egyházfő a koronavírus fertőzöttjeihez és a betegeket ápoló orvosokhoz, ápolókhoz való közelségét hangoztatta. A magyar hírügynökség beszámolója szerint a Szent Péter téren így is alig néhány százan lézengtek a megszokott többezres tömeg helyett. A Szentszék bejelentette, hogy elővigyázatosságból lezárják a Vatikáni Múzeumot és több látogatható emlékhelyet is, a Szent Péter-bazilikát viszont nem érinti az intézkedés. Nemrégiben a Vatikánban is regisztráltak egy megbetegedést, elővigyázatosságból Ferenc pápa programját is szűkítették. Egyébként az egyházfőn is elvégezték a tesztet, amely negatív eredményt hozott.

Miközben a világ egy része különféle óvintézkedéseket vezet be és óva int a tömegrendezvényektől, a másik fele fittyet hány a fenyegetésre. A nemzetközi nőnap alkalmából sok országban, köztük a fertőzésben érintett Franciaországban és több távol-keleti államban is az utcára vonultak. A koronavírus ugyan az Egyesült Államokban is felbukkant, Donald Trump azonban bejelentette, nincs szándékában felfüggeszteni a kampányrendezvényeket a novemberi elnökválasztás előtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.