Bevándorlásellenes siker

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint Mette Frederiksen pártelnök vezetésével a dán Szociáldemokrata Párt alakíthat kormányt a kisebb baloldali pártok támogatásával.

2019. 06. 06. 13:12
Leader of The Danish Social Democrats Mette Frederiksen gives flowers to voters along with Aalborg Mayor Thomas Kastrup-Larsen, during her last-minute campaign, during the parliamentary elections in her hometown Aalborg
Mette Frederiksen a tegnap este győztese, akiből miniszterelnök lehet Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint Mette Frederiksen pártelnök vezetésével a dán Szociáldemokrata Párt alakíthat kormányt a kisebb baloldali pártok támogatásával – ez derül ki a tegnap esti dán exit pollokból. Elemzők előzetesen is arra számítottak, hogy az ellenzéki szociáldemokraták alakíthatnak majd kisebbségi kabinetet, mivel – az európai pártcsaládjuk gyakorlatától eltérő – szigorú bevándorlásellenes álláspontjukkal kifoghatták a szelet a szintén kisebbségben kormányzó, ám jobbközép irányultságú Venstre párt vitorláiból, jelentették hírügynökségek.

Az egyik exit poll szerint a szociáldemokraták 25,3, a liberálisok 20,9 százalékot szerezhettek, míg a jobboldali Dán Néppártnak a csalódást keltő 9,8 százalékkal kell beérnie – derül ki a szavazókörökből távozók megkérdezésén alapuló kutatásból. Utóbbi párt ezzel a támogatóinak csaknem felét elveszthette a 2015-ös eredményéhez képest. A polgári tábor, vagyis a „kék blokk” így négy év után elveszítheti többségét a parlamentben a most ellenzékben lévő baloldali „vörös blokk” javára.

Mette Frederiksen a tegnap este győztese, akiből miniszterelnök lehet
Fotó: Reuters

Még további hét-nyolc párt kerülhetett be a koppenhágai törvényhozásba a hagyományosan magas választói részvétel mellett; a főváros önkormányzata nagyrabecsülését fejezte ki az ott szavazó polgároknak, miután Koppenhágában a 84 százalékot is meghaladta a részvételi arány. Az egykamarás parlament, a Folketing 179 képviselői helyéért tizenhárom párt szállt versenybe; a parlamentbe kerüléshez az érvényesen leadott szavazatok több mint két százalékára van szükség.

A 41 éves Frederiksen politikája „igazán érdekes kísérlet az európai balközép számára”, állította a CNN amerikai hírcsatornának nyilatkozó Kristian Madsen dán elemző. Frederiksen ugyanis úgy véli – lemásolva a dán jobboldal politikáját –, „egyre világosabb, hogy az ellenőrizetlen globalizációért, a tömeges bevándorlásért és a munkaerő szabad áramlásáért az alsóbb osztályok fizetnek meg”. Dánia lezárta határait, ellentmondásos törvényt hozott, amely megtiltja az arc eltakarását, moratóriumot hirdetett az ENSZ menekültletelepítési kvótájára, és fellép az idegen kultúrákból érkező bevándorlók alkotta párhuzamos társadalmak kialakulásával szemben.

A várható szocdem előretörés dacára az APA osztrák hírügynökség arra figyelmeztetett elemzésében: szakértők az ingatag politikai helyzet eshetőségét is felvetik a voksolás után. Frederiksen megszorító bevándorlási és integrációs politikája ugyanis magára haragíthatja a kisebb baloldali pártokat, amelyek támogatására viszont szüksége lenne az esetleges kormányalakításhoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.