Bevándorláspárti rendezvényekre a válság közben is volt pénz

Súlyos csalás gyanújával indítottak kivizsgálást több bevándorláspárti szervezet ellen Olaszországban.

2021. 03. 02. 14:58
null
Afrikai migránsok tüntetése Olaszországban. Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos csalás gyanújával indítottak kivizsgálást több bevándorláspárti szervezet ellen Olaszországban. A migránsok elhelyezésére és beilleszkedésének segítésére létrehozott szervezetek komoly állami támogatásokat élvezhettek az elmúlt években. A súlyos egészségügyi és gazdasági krízis időszakában sem apadtak el a pénzforrások:

347 ezer eurós állami támogatásra tettek szert bevándorláspárti szervezetek egy teljes héten át tartó rendezvénysorozat keretében, mely a rasszizmus visszaszorítását célozta.

A nagylelkű adakozást az olasz minisztertanács diszkrimináció- és rasszizmusellenes nemzeti irodája hagyta jóvá a március 21–27. között esedékes rasszizmus elleni hét rendezvénysorozat megszervezésére. A diszkrimináció visszaszorításában és az egyenjogúság előmozdításában tevékenykedő 38 szervezet pályázatát hagyta jóvá az iroda.

– Miközben a nehéz gazdasági helyzetben számos olasz család az éhenhalás szélére került, vállalkozások kényszerültek bezárásra, addig az állami forrásokat a bevándorlás népszerűsítésére költik – nehezményezte Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek párt elnöke. A pénzjuttatások ellen nemcsak etikai, hanem jogi szempontból is megfogalmazódtak kifogások. A közelmúltban több szervezetnél felmerült a közpénzek illetéktelen felhasználásának gyanúja. A bergamói bíróság 35 személy ellen indított kivizsgálást, melyből kilencen a Ruah nevű migránspárti szervezet tagjai. A jelenleg közel 1500 menedékkérő befogadását ellátó szervezet 1991 óta állami és privát adományokból tartja fenn magát.

Giorgia Meloni
Fotó: MTI/EPA

A kivizsgálások során fény derült arra is, hogy baloldali képviselők az elmúlt években politikai céljaik eléréséhez szívességeket kértek a szervezetektől, állami pénzjuttatásokat ígérve cserébe.

A Demokrata Párt egyik képviselője például a 2018-as választási kampány idején szavazási cédulák terjesztésére használta fel az egyesület által befogadott bevándorlókat.

A jobboldali Olasz Testvérek és a Liga képviselői egyhangúan azt követelik, hogy zárják ki a közpénzek igénylésének lehetőségéből a kétes jogi hátterű szervezeteket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.