Bevándorlókat csalogatna az olasz baloldal

Enrico Letta, a Demokrata Párt főtitkára úgy nyilatkozott: nem elég az olasz munkaerő, a kétkezi munkák elvégzéséhez szükség van a bevándorlókra.

2021. 06. 04. 21:21
null
Migrants line up after disembarking on the southern Italian Pelagie Island of Lampedusa on May 17, 2021. - More than 1,400 migrants arrived on the Italian island of Lampedusa at the weekend, sparking calls from far-right politicians for action to stem the flow, amid fresh moves by Italian authorities against the rescue boats who operate in the central Mediterranean. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP) Fotó: ALBERTO PIZZOLI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sincs egyetértés a bevándorlás kezeléséről az olasz parlamentben. Míg a jobbközép erők a partok lezárásában és az észak-afrikai országokkal folytatott közös megegyezésben látják a megoldást, addig a baloldali fél úgy véli, Olaszország nem nélkülözheti a bevándorlókat. Enrico Letta, a Demokrata Párt (PD) főtitkára a Rai köztelevízió csatornáján úgy nyilatkozott: nem elég az olasz munkaerő, a kétkezi munkák elvégzéséhez szükség van a bevándorlókra.

– Be kell látnunk, hogy nem lennének elegendők az olasz fiatalok a termőföldek megmunkálásához

– hangoztatta. A baloldali alakulat főtitkára az ország jövőjének újragondolását szorgalmazta, amelynek alapja az elkötelezett bevándorláspolitika. Ösztönző hatással lehetnek a baloldali politikus szavai az Afrikából induló tömegekre, amik abban a tévhitben szállnak csónakba, hogy Olaszországban biztos munka és megélhetés vár rájuk – kommentálja Letta szavait az Il Giornale napilap, elhibázottnak nevezve a főtitkár kijelentését. Az előrejelzések szerint ugyanis hetvenezer elvándorló készülődik, hogy a Földközi-tenger migrációs útvonalán keresztül elérje Olaszország partjait, ezáltal Európát.

Migránsok egy szicíliai kikötőben. Bennük látják a megoldást
Fotó: Reuters/Antonio Parrinello

Szavait az is megkérdőjelezi, hogy az olasz statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint döbbenetesen megugrott a munka nélkül maradt olaszok száma. A felmérések szerint a világjárvány következtében 870 ezer személy vesztette el megélhetési forrását. A fiatalok közötti munkanélküliség aránya pedig elérte a 38 százalékot.

Az olasz baloldal belátja, hogy a fia­talok életkezdését anyagi támogatással kell könnyíteni, az ehhez szükséges forrásokat azonban az örökösödési adó egyszázalékos megemelésével teremtené elő. Egyre kevésbé értékelik az olaszok a baloldal által erőltetett nyitott kikötők politikáját és az adóterhek emelésének az elképzelését. A szavazási szándékra vonatkozó legfrissebb felmérések szerint a Demokrata Pártba vetett bizalom egyre csökken, miközben emelkedik a jobboldali pártok támogatottsága. A Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek elérte a húsz százalékot. Ezzel a népszerűségi listák második helyére emelkedett, pár ponttal maga mögött hagyva a baloldali demokratákat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.