Bevándorlókat mentettek a Földközi-tengeren

Több lélekvesztőből csaknem kétszáz migránst mentettek meg szombaton a líbiai partoknál a Földközi-tengeren, illetve Marokkó és Spanyolország között az Alborán-tengeren.

Magyar Nemzet
2019. 07. 15. 16:39
Some 145 migrants rescued off southern Spanish coast
Hajnali érkezők Dél-Spanyolországban Fotó: A.Carrasco Ragel Forrás: EPA/A. Carrasco Ragel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több lélekvesztőből csaknem kétszáz migránst mentettek meg szombaton a líbiai partoknál a Földközi-tengeren, illetve Marokkó és Spanyolország között az Alborán-tengeren – jelentette a lí­biai parti őrség és a spanyol tengeri mentők, akiket az MTI idézett. A líbiai parti őrség 53 embert mentett ki egy gumicsónakból Szabráta tengerparti várostól mintegy 60 kilométerre. A különböző afrikai országokból származó migránsok között tíz nő és egy gyerek van. A szükséges ellátás után egy líbiai menekülttáborba szállították őket – közölték hivatalosan.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága ismét felszólította a líbiai hatóságokat, hogy ne zárják táborokba a tengeren kimentett illegális migránsokat. Két nappal korábban ENSZ-tisztségviselők arról beszéltek, a nemzetközi közösségnek gondoskodnia kellene arról, hogy ne forduljon elő többé olyan tragédia, mint amely jú­lius elején történt a tádzsúrai internálótáborban Líbiában, ahol egy légitámadásban meghalt több mint 53 migráns, 130 pedig megsebesült.

Hajnali érkezők Dél-Spanyolországban
Fotó: EPA/A. Carrasco Ragel

Az ENSZ szerint az internálótábort szerdán bezárták, és 400 lakóját, akik túlélték a légitámadást, átszállították egy másik, túlzsúfolt táborba. A legveszélyeztetettebbeket elszállítják Líbiából.

A spanyol tengeri mentők négy csónakból 141 embert mentettek ki az Alborán-tengeren szombaton. Az összes kimentett valamely fekete-afrikai országból indult útnak Európa felé. Algeciras, illetve Almería spanyol kikötőkbe szállították őket. Január óta 11 ezer migráns jutott el Afrikából Spanyolországba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.