Bevonulást szervez Guaidó Venezuelába

Valami készülődik a Venezuelát és Kolumbiát összekötő hídon: egyik oldalán nagykoncertet szervez a venezuelai ellenzék, segélyszervezetek toboroznak, újságírók és riporterek készülődnek a nagy eseményre. Juan Guaidó önjelölt elnök milliókkal az oldalán akarja átvinni a határon az amerikai segélyszállítmányt, ám a venezue­lai oldalon barikádok mögött a hadsereg várakozik. A helyiek attól tartanak, hamarosan háborús zóna nőhet a fejük fölé.

Zetelaki Réka
2019. 02. 21. 11:15
Rally against Venezuelan President Nicolas Maduro's government in Caracas
Az önjelölt államfő hívei körében Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Furcsa helyzet állt elő a venezuelai határ mentén fekvő Cúcutában, abban a városkában, amelynek polgárai lassan három éve frontvonalon élik meg a szomszédos országból zajló elvándorlást. A határ két oldalát összekötő többsávos híd nemrég azzal került a címlapokra, hogy három hatalmas konténert állított rajta keresztbe Venezuela kormánya, hogy megakadályozza a külföldi segélyek behozatalát. Tegnap pedig hatalmas színpadokat kezdtek építeni a Tienditas hídon. A munkálatok a péntekre tervezett Venezuela Aid Live-­segélykoncertet készítik elő, amelynek célja elvileg a szolidaritás kifejezése, és mintegy százmillió dollár összegyűjtése a venezuelaiaknak.

A kolumbiai Cúcuta a válság egyik fő csomópontjává vált az elmúlt hetekben. Ide érkezett meg az az amerikai szállítmány, amely gyógyszereket és élelmiszert tartalmaz a határon túl élők számára. Nicolás Maduro venezuelai elnök szerint ugyanakkor ez az amerikai titkosszolgálatok trójai falova, és nem enged be humanitárius segélyeket az országba.

Az önjelölt államfő hívei körében
Fotó: Reuters

Az ellenzék vezetője – az önmaga által ideiglenes elnöknek nyilvánított, majd a nyugati hatalmak által elismert – Juan Guaidó kijelentette, február 23-án „erőszak nélkül” fognak bevonulni. Bár egy múlt hétre tervezett, hasonló akció­ra alig száz ember gyűlt össze, Guaidó most úgy képzelheti, a koncertlátogatók tömegeivel együtt vonul majd be Venezuelába. Nem véletlen az előző napi segélykoncert: az ellenzék ezzel igyekszik embereket toborozni a békemenethez.

A The Bogotá Post tudósítója ugyanakkor arról számolt be, a helyiek nem akarnak csatlakozni, különösen, hogy a Kolumbiában még aktív ELN gerillaszervezet Maduro pártján áll, így nagy az esélye, hogy az esemény erőszakba torkollik. A félelem egyébként nem alaptalan: bár Kolumbia hivatalosan elutasította, hogy amerikai katonai bázisnak adna otthont, a két ország katonai vezetése a napokban találkozik Floridában, hogy privát formában megtárgyalja a kétoldalú védelmi együttműködést.

Maduro közben maga is koncerteket szervez a határ másik oldalán. Szerdán hetykén annyit üzent Guaidónak, „Ha maga az elnök, Bohóc úr, akkor miért nem tart választást?”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.