Bezárnak az ukrán és a kazah iskolák

További szigorításokat vezettek be Oroszországban is – korlátozzák a légi közlekedést Olaszországgal, Németországgal, Franciaországgal és Spanyolországgal.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 03. 12. 17:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna is bekeményített a koronavírussal szembeni harcban: noha északkeleti szomszédunknál csütörtök délutánig hivatalosan csupán egyetlen megbetegedést regisztráltak, mától bezárnak az oktatási intézmények az egész országban. A korlátozás egyaránt érinti az óvodákat, az egyetemeket és más oktatási helyszíneket is. De a magániskolákra nem vonatkozik, ezek saját hatáskörben dönthetnek. Ezen kívül Ukrajna leállítja a légi közlekedést Olaszországgal, és részlegesen lezárja a határait – 219 átkelőjéből csupán 49 marad nyitva a kormány intézkedései szerint. Minden sporteseményt törölnek, és tilos lesz kétszáz fő feletti rendezvényeket szervezni. A korlátozások április 3-ig vannak érvényben.

További szigorításokat vezettek be Oroszországban is a koronavírussal szembeni küzdelemben – péntektől korlátozzák a légi közlekedést Olaszországgal, Németországgal, Franciaországgal és Spanyolországgal. A négy említett ország hét városába indul csak repülőjárat, kizárólag a moszkvai Seremetyevo reptérről. Ezek az utazási korlátozások kiegészítik a korábban Kínával, Dél-Koreával és Iránnal szemben bevezetett korlátozásokat. Az orosz főváros már az elmúlt napokban is fokozatosan szigorított. Kedden Moszkvában betiltották az ötezer fő feletti tömegrendezvényeket, múlt hét péntektől pedig otthoni karanténra kötelezték a nyugat-európai országokból hazatérő polgárokat. Az intézkedések megszegőit a város térfigyelő kameráinak segítségével, arcfelismerő szoftverekkel szűrik ki. Oroszországban eddig hivatalosan 28 Covid-19 megbetegedést regisztráltak. Nemrég már lemondták az ország legnagyobb nemzetközi gazdasági rendezvényét, a júniusra tervezett szentpétervári gazdasági fórumot, amelyen tavaly 145 ország képviselői vettek részt. Kérdés, mi lesz az április 22-re tervezett népszavazással, amelyen az oroszok a Vlagyimir Putyin elnök által bejelentett alkotmánymódosításokról szavazhat, illetve a május 9-i, győzelem napi ünnepségekkel. Ez Oroszország legfontosabb ünnepnapja, amelyen a második világháborúban aratott győzelemről emlékeznek meg; az idei lesz a 75. évforduló. Eddig 17 ország államfője erősítette meg a részvételét az ünnepségen.

A szintén nagyszabású győzelem napi felvonulást tervező Kazahsztán csütörtökön bejelentette, lemondja a májusi ünnepségeket a járványügyi helyzet miatt. Péntektől betiltják továbbá a tömegrendezvényeket – legyen szó kulturális-, sport- vagy szakmai konferenciáról –, és bezárnak a bevásárlóközpontok mozijai is. Az iskolákban a jövő hétre előrehozzák a tavaszi szünetet, amely így egészen április 5-ig tart, a felsőoktatási intézményekben pedig távoktatást vezetnek be. Kazahsztánban – ahogy Közép-Ázsia más államaiban is – csütörtök délutánig hivatalosan még egyetlen megbetegedést sem regisztráltak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.