Bezárták a Fülöp-szigetek 50 éve működő televízióadóját

Több tévécsatorna, internetes újság, rádióadó állt le azonnal, és tizenegyezer ember vesztette el a munkáját.

Gál István (Manila)
2020. 05. 07. 9:54
Philippines President Rodrigo Duterte arrives to attend the enthronement ceremony of Japan's Emperor Naruhito in Tokyo
JAPAN-EMPEROR/ENTHRONEMENT Fotó: POOL New
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nappal a sajtószabadság világnapja után vonta meg a sugárzás jogát a helyi Nemzeti Telekommunikációs Bizottság a Fülöp-szigeteki ABS–CBN nevű, ötven éve működő tévétársaságtól. A döntést a hatóság azután hozta, hogy a működési engedély május 4-i határidővel lejárt. Több tévécsatorna, internetes újság, rádióadó állt le azonnal, és tizenegyezer ember vesztette el a munkáját a vírusveszély miatt két hónapja lezárt országban. A döntés kritikusai a kongresszust hibáztatják és a sajtószabadságot féltik.

A téma először Rodrigo Duterte (képünkön) elnökké választásakor került az érdeklődés középpontjába. 2016-ban a frissen megválasztott elnök először azzal vádolta a társaságot, hogy nem adták le a már kifizetett politikai hirdetéseit, majd az idő előrehaladtával többször gyanúsította őket adóelkerüléssel és különböző sugárzási jogot érintő törvénysértéssel. Duterte 2019-ben kijelentette: mindent el fog követni, hogy a csatorna elveszítse a sugárzási jogát, és figyelmeztette a tulajdonosokat, jobban járnak, ha eladják a céget. Ezt a vádak tételes cáfolata és a csatorna vezetőinek nyilvános bocsánatkérése követte, amit az elnök elfogadott. A csatorna – amely egyébként az ország egyik prominens családjának kezében van, és működése során több sztárt is kinevelt, akik végül politikai pályára léptek – egyszer már átélt egy hasonló periódust, Ferdinand Marcos diktátor uralkodása idején. Akkor majdnem tizenöt évig, a forradalomig tartott az adásszünet.

Ugyanezen a napon még egy tragikus csapást szenvedett a sajtószabadság az országban, ahol a meggyilkolt újságírók száma háborús övezetekével vetekszik. Ismeretlen fegyveresek a nyílt utcán lőttek le egy vidéki rádiós műsorvezetőt. Rex Cornelio Pepino a Dumagete városából sugárzott Energy FM munkatársa feleségével tartott hazafelé, amikor fegyveresek rájuk támadtak és a negyvennyolc éves férfit több lövéssel megölték. Pepino a harmadik meggyilkolt újságíró a városban 2018 óta. Sajtóhírek szerint a férfi korábban becsületsértési pert nyert helyi politikusok ellen, akiket korrupcióval vádolt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.