Biden első győzelmére készül

Most vagy soha: ha továbbra is versenyben akar maradni, a dél-karolinai demokrata előválasztást – az előrejelzéseknek megfelelően – biztosan kell nyernie Joe Bidennek. Barack Obama elnök egykori jobbkezének kedvez, hogy a déli államban a demokraták több mint a fele fekete és az Obama–Biden páros erős volt ebben a választói körben. De az nem játszik a kezére, hogy lelepleződött egy Nelson Mandelához kapcsolódó, valótlan történetével.

2020. 02. 28. 19:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Meg fogom nyerni Dél-Karolinát, meg fogom nyerni Dél-Karolinát – hajtogatta a héten Joe Biden még akkor is, amikor pedig már azt kérdezgették tőle, kitart-e a kampánya abban az esetben is, ha szombaton mégsem ő lesz az első a Demokrata Párt első déli előválasztásán. Noha a szemek most már jórészt a jövő heti „szuperkeddre” szegeződnek, amikor is 14 szövetségi államban – köztük a népes Kaliforniában és Texasban – voksolnak a demokraták, hogy ki legyen Donald Trump kihívója a novemberi elnökválasztáson, a politikai hangulatot Dél-Karolina is befolyásolhatja. A 77 éves Biden – aki 2009 és 2017 között volt Barack Obama alelnöke – az első győzelmére készül, miután az első két idei megméretésen, Iowában és New Hampshire-ben csúnyán leszerepelt, és egy hete, Nevadában is csak a második helyen futott be az országosan legnépszerűbb és egy évvel nála is idősebb Bernie Sanders szenátor mögött. – Bidennek feltétlenül nyernie kell Dél-Karolinában, és a kampány egésze során vezető helyen is állt ebben a déli államban.

Ha viszont Sanders jól szerepel, azzal megerősítheti vezető helyét a demokrata elnökjelöltségért folytatott küzdelemben – nyilatkozta lapunknak Minneapolisból Barry Casselman amerikai politikai elemző. A felmérések szerint Biden 34, míg Sanders 22 százalékon áll a most szavazó államban, utánuk pedig a győzelmi esélyekkel nem különösebben rendelkező Tom Steyer üzletember, illetve Pete Buttigieg, egy indianai középváros volt polgármestere következik 13,7, illetve 9 százalékos támogatottsággal. Országosan Sanders népszerűsége 30 százalék, az előválasztások előtt még a legnépszerűbb Bidené pedig 18; őket Buttigieg 15, Elizabeth Warren szenátornő pedig 12 százalékkal követi.

Az egész előválasztásnak az a tétje, hogy a nyári elnökjelölő konvencióra az indulók minél több küldöttnek a támogatását nyerjék meg egy bonyolult folyamat során; például csak a küldöttek egy részének lesz kötött a mandátuma, azaz kell majd az államában kialakult előválasztási erőviszonyoknak megfelelően voksolnia. A pártelitet úgynevezett szuperdelegáltak képviselik, és ebben a körben Sandersnek nem túl nagy a támogatottsága: túlságosan baloldalinak, szocialistának tartják. Éppen emiatt talán a legkönnyebb ellenfél lenne Trump számára novemberben; a mérsékelt amerikaiak többségét riasztja egy még európai szemmel is radikális baloldalinak számító jelölt. Ezzel együtt felmérésekben gyakran hozzák ki első helyen Sanderst is Trump ellenében. Megszerzett demokrata küldöttmandátumokban Sanders egyelőre vezet (45) Buttigieg (25), illetve Biden (15) előtt.

Dél-Karolina az első előválasztó állam, ahol jelentős a feketék aránya, sőt a demokraták körében 60 százalékon vannak. Az országosan 40 milliós közösség igen jelentős választói réteget képvisel, főleg a demokratáknál, de most az a helyzet, hogy nemhogy nincs színes bőrű az érdemi indulóik között, de még csak déli politikus sem. Ezért ér sokat Délen az a politikai tőke, amelyet Biden még az ország első és egyetlen fekete elnöke, Barack Obama mellett szerzett.

Azzal viszont presztízsveszteséget szenvedett, hogy – mint kampánycsapata kénytelen volt elismerni – valótlant állított, amikor többször is azt mondta, őrizetbe vették az 1970-es években apartheidrendszert működtető Dél-Afrikában, amikor éppen Nelson Mandela fekete polgárjogi harcoshoz, a rendszerváltozás utáni államfőhöz készült. Mint pontosították, Bident ezen az úton „elválasztották” a feketéktől. A politikus állítását egyébként a demokrata oldal javára rendszerint elfogult The Washington Post is nevetségesnek nevezte. Megfigyelőknek nem először tűnt fel, hogy miközben Sanders-szel kapcsolatban az őszi szívinfarktusa miatt merültek fel az egészségére vonatkozó kétségek, Biden szellemileg nincs a csúcson. Gyakran keresi a megfelelő szavakat, téveszt, illetve belezavarodik a mondanivalójába.

A demokrata elnökjelölt-aspiránsok nézeteinek bírálata a fő témája az amerikai konzervatívok szokásos évi tanácskozásának, amelyet Washington mellett rendeznek, írta a távirati iroda. A Konzervatív Politikai Akció Konferencia az amerikai republikánus tábor egyik legfontosabb rendezvénye aktivisták és választott politikusok részvételével.

Trump szombaton tartja programbeszédét. Az elmúlt két napban a fórumon felszólalók a Demokrata Párt balszárnyához sorolt politikusok szocialisztikus nézeteit és általában a szocialista rendszereket bírálták. Mike Pence alelnök csütörtökön élesen támadta Sanders egészségügyi és gazdasági programját. A konferenciának először van magyar résztvevője; Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője szombaton mond beszédet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.