Biden-Sanders-vita kézfogás nélkül

Joe Biden szerepelt jobban a demokrata elnökjelölt-aspiránsok minden szempontból steril tévévitáján. Barack Obama egykori helyettese – aki bejelentette, női alelnökjelöltje lenne – utcahosszal jobban áll a felmérések szerint Bernie Sandersszel szemben abban a négy államban, ahol ma előválasztást tartanak. Mégpedig a koronavírus árnyékéban teszik: mintegy négyezren fertőződtek meg az Egyesült Államokban, és legalább 67-en meghaltak.

2020. 03. 17. 7:52
Democratic U.S. presidential candidates Senator Bernie Sanders and former Vice President Joe Biden at the 11th Democratic candidates debate of the 2020 U.S. presidential campaign in Washington
Az idős férfiak köhögése és orrtörölgetése nem volt szívderítő látvány Fotó: REUTERS/Kevin Lamarque
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bernie Sanders mutatott jobb teljesítményt, de Joe Biden nyerte a demokrata vitát azzal, hogy bejelentette: női alelnökjelöltje lesz. A demokrata előválasztásoknak végük – vont mérleget tegnap Frank Luntz ismert republikánus kampánystratéga. De demokrata pandantja, az első fekete bőrű amerikai elnök 2008-as imázsának felépítője, David Axelrod is úgy látja, Barack Obama volt helyettese most futotta a legjobb formáját az eddigi tizenegy vita közül. Mégpedig a legjobbkor: ez volt az első olyan alkalom, amikor utolsónak maradt ellenfelével, Bernie Sanders szenátorral csak ketten álltak a színpadon, ráadásul négy olyan előválasztás előtt, amely végképp eldöntheti, ki lesz Donald Trump kihívója a novemberi elnökválasztáson. Biden 150 megszerzett küldöttvokssal vezet az elnökjelöltséghez legalább szükséges mintegy kétezer demokrata pártdelegátus szavazatáért vívott küzdelemben.

– A vita legnagyobb részében Sanders Bident támadta. De olyan ütést nem tudott bevinni, ami alapvetően megváltoztatta volna a versengés dinamikáját. Ha Sanders célja az volt, hogy arra kényszerítse Bident, bakot lőjön, és ezzel a demokrata szavazók majd elpártolnak tőle, akkor ez nem sikerült neki – értékelte a Magyar Nemzetnek a vitát Mitchell McKinney. A Missouri Egyetem professzora úgy véli: az idős férfiak köhögéssel – és Sanders orrtörölgetésével – tarkított verbális összecsapása nem volt éppen szívderítő látvány. – Emlékeztetett bennünket, hogy a kora miatt mindkét rivális a kiemelt rizikócsoportba tartozik a Covid–19 szempontjából – mondta McKinney.

Az idős férfiak köhögése és orrtörölgetése nem volt szívderítő látvány
Fotó: REUTERS/Kevin Lamarque

A vitát eredetileg Arizonában és nézők előtt tartották volna, annak a négy – kivétel nélkül kulcsfontosságú – államnak az egyikében, ahol ma demokrata előválasztást tartanak. (A republikánus versengés Donald Trump szempontjából formalitás; az elnök győztesnek tekinthető.) De a koronavírus-járvány miatt – amely gyorsan terjed az Egyesült Államokban: mintegy négyezer embert fertőzött meg és legkevesebb 67 halálos áldozatot szedett – a szócsatát áthelyezték egy washingtoni stúdióba, nézőket pedig nem hívtak. Biden és Sanders óvatosságból nem fogott kezet egymással, és a személyes távolságot is tartották. A volt alelnök főleg a koronavírus elleni védekezésről beszélt, nála jóval baloldalibb ellenfele pedig – aki egységes állami egészségügyet szorgalmaz – a magánkézben lévő ellátást kárhoztatta.

Biden utcahosszal, két számjegyű százalékponttal vezet Sanders előtt Arizona mellett Illinois-ban, Floridában és Ohióban egyaránt a mai előválasztások előtt. Holnapra ezzel akár behozhatatlan előnyre is szert tehet a szenátorral szemben. Lehetséges alelnökjelöltjeként Kamala Harris színes bőrű kaliforniai szenátornőt emlegetik, aki profiljából adódóan széles választói rétegeket szólíthat meg. Még soha nem volt női alelnöke az Egyesült Államoknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.