Biden túlélése lesz szombaton a tét

Bizonyítania kell szombaton a nevadai választáson Joe Bidennek, aki sokáig a legnépszerűbb demokrata elnökjelölt-aspiráns volt, akitől a Trump-kampány is a legjobban tartott. A republikánusoknál nem szavaznak, a nevadai küldöttek mind az elnököt támogatják a nyári országos pártkonvención, sőt a demokrata tévévitákon most debütált Michael Bloomberg szerint az ő vitájuk győztese is Donald Trump volt.

2020. 02. 21. 18:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nevada után tisztul a kép – állítják elemzők a mai demokrata jelölőgyűlésről. A zömükben fehérek lakta Iowa és New Hampshire után ugyanis most olyan államban versengenek a küldöttvoksokért az elnökjelölt-aspiránsok, amely jobban tükrözi az ország demográfiai képét. Nevadát fele részben nem fehérek lakják. A felmérések szerint a küldöttvoksokban a hét végére az élre ugorhat Bernie Sanders szenátor, akinek Nevadában 30 százalékot jeleznek előre. Joe Biden – aki Iowában és New Hampshire-ben is leszerepelt – a politikai túléléséért küzd.

Fotó: Reuters

Barack Obama egykori alelnökének ezúttal 16 százalékot vetítenek előre, míg Pete Buttigiegnek, egy indianai középváros volt polgármesterének – aki két kör után egyelőre vezet a küldöttvoksokban – 14, Elizabeth Warren szenátornak pedig 13,7-et. A jelölőgyűlés tétje olyan küldöttek voksainak a megszerzése, akik részt vesznek a Demokrata Párt nyári, elnökjelölő konvencióján. Ez a fórum választja majd meg az újrázásért ringbe szálló Donald Trump elnök novemberi ellenfelét. Nevadában 48, köztük 36 kötött mandátumú delegátusról döntenek.

Trump máris kipipálhatja Nevadát; a republikánusok nem tartanak jelölőgyűlést, küldötteik őt támogatják majd a konvención. Hivatalban lévő elnökként Trump újrajelölése csak formalitás, de kampánykörútján Nevadába is eljutott; igaz, gyorsan Coloradóba ment tovább.

– Nem tudom, nézte-e valaki az előző esti vitát? Tudják, Mini Mike nem szerepelt jól! – mondta ottani nagygyűlésén, amelyen hívei üdvrivalgása fogadta.

Trump ezzel Michael Bloombergre utalt, aki szerdán először vett részt a demokrata indulók tévévitáján, amelyen számos támadást kapott, miközben nemigen találta fel magát. Warren például szexizmussal vádolta New York egykori polgármesterét, aki „dagadt muffnak és lóarcú leszbikusoknak nevezett nőket”. Trump Bloomberg alacsony termetére is célzott; 173 centijével valóban nem nevezhető sudárnak, a tévévitán is feltűnő volt, hogy nemcsak messze a legalacsonyabb a férfi riválisok között, de a mellette álló Warren is egyértelműen magasabb nála.

Márpedig az elnökhöz méltó külső számít az amerikai politikában. Egy 2013-as tanulmány szerint az elnökválasztást jellemzően a magasabb jelölt nyeri, és a testmagasság mindösszesen 15 százalékot nyomhat a latba. Trumpról – aki 190 centiméter magas – maga Bloomberg is azt mondta, ő volt a tévévitájuk nyertese. Ezt azzal indokolta, hogy a demokratáknál Sandersnek áll a zászló, akit viszont szerinte nem választanak majd elnökké az amerikaiak.

Orosz beavatkozást emlegetnek

Moszkva Donald Trump amerikai elnök újraválasztását támogatja – jelentette a The New York Times egy zárt ajtók mögötti, amerikai törvényhozóknak tartott tájékoztatóra hivatkozva. A liberális lap meg nem nevezett forrásai szerint ez felbosszantotta Trumpot, a képviselőház hírszerzési bizottságának republikánus tagjai pedig kétségbe vonták a következtetést, miszerint Moszkva az elnököt támogatná. A lap információit a hírszerzés nem kívánta kommentálni, a Fehér Ház nem reagált a megkeresésre. Elhárította a nyilatkozatot a képviselőház hírszerzési bizottsága is. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője tegnap azt mondta: valótlan és paranoid állítás, hogy Oroszország beavatkozik a 2020-as amerikai elnökválasztásba. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.