Bíróság fordította meg Trumpék bevándorlásellenes lépését

Az elnök eltörölte volna a fiatalkorú illegális bevándorlók védelmére hozott Obama-törvényt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 12. 05. 13:45
null
A barátságos felirat dacára nem mindenkit várnak tárt karokkal az Egyesült Államokban Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyerekként az Egyesült Államokba került illegális bevándorlókat a kitoloncolástól védő DACA-program működtetésére kötelezte a Fehér Házat ítéletében egy New York-i szövetségi bíró helyi idő szerint pénteken.

A Késleltetett Cselekvés a Gyermekkorú Érkezőkért (DACA) programot az előző amerikai elnök, Barack Obama vezette be elnöki rendelettel, és azoknak a fiataloknak nyújt védelmet a kitoloncolás ellen – egyszersmind munkavállalási lehetőséget –, akiket illegális bevándorlóként érkező szüleik hoztak magukkal gyerekként, a jogszabály szerint a 16. életévük betöltése előtt az Egyesült Államokba, és aztán ott is nőttek fel. Jelenleg nagyjából 650 ezer, zömmel latin-amerikai fiatal vesz részt a programban, akiket Álmodozóknak is szoktak nevezni az amerikai közéletben.

Donald Trump elnök 2017 óta meg akarta szüntetni ezt a programot, ám az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság 2020. június közepén 5:4 arányban a kormányzat ellenében döntött. Obama elnöki rendeletét csak a kongresszus helyezheti hatályon kívül.

Chad Wolf, az amerikai belbiztonsági minisztérium vezetője a legfelsőbb bírósági döntésre válaszul július végén közölte: a Trump-kormányzat nem fogad be több jelentkezést a DACA-programba, és felülvizsgálja a teljes programot. Az érvényben lévő, de lejáró határidejű engedélyeket sem hosszabbítja meg, és a programban részt vevők nem utazhatnak ki szabadon az Egyesült Államokból, illetve nem térhetnek vissza az országba.

Ezt a döntést helyezte most hatályon kívül a brooklyni kerületi bíróság. Nicholas Garaufis bíró arra alapozta döntését, hogy Wolf jog szerint nem volt beiktatva a hivatalába, amikor elrendelte a DACA-program felfüggesztését. Wolf miniszteri kinevezését még nem hagyta jóvá a szenátus.

A bírósági döntés értelmében a kormányzatnak hétfőtől ismét be kell fogadnia a DACA-programmal beérkező kérelmeket, és értesíteni kell mindazokat, akiknek ügyét a program átmeneti leállítása érintette.

Joe Biden megválasztott amerikai elnök ígéretet tett rá, hogy hivatalba lépése után száz napon belül helyreállítja a DACA-programot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.