Bizalmat kapott Conte

A kormányalakítás legutolsó lépéseként a római parlament felsőházában is bizalmi szavazást tartanak az új kormányról, amely a mai napon esedékes.

Zetelaki Réka
2019. 09. 10. 11:43
Italian Prime Minister Giuseppe Conte presents his government's programme ahead of confidence vote at the Parliament in Rome
A független politikust a parlament mindkét házában támogatja a többség Fotó: REUTERS/Remo Casilli
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megnyerte a bizalmi szavazást Giuseppe Conte olasz kormányfő a parlament alsóházában tegnap este. Az új koalíciós kormány megalakulását 343 képviselő támogatta, 263-an szavaztak ellene a késő esti voksoláson. A szavazást megelőző beszédében a pártfüggetlen kormányfő a szolidaritás hatékonyabb megvalósítására szólította fel az Európai Unió tagállamait a bevándorlás terén. „Nem tudjuk tovább kezelni a bevándorlás kérdését a tagállamok segítsége nélkül. Az uniós államok már többször kinyilvánították szolidaritásukat, de azt a gyakorlatban eddig nem sikerült megvalósítani” – emelte ki Conte.

A kormányfő az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a balközép Demokrata Párt (PD) közös kormányprogramját ismertette: erősebb EU-pártiságot és kevesebb civakodást ígért. Kiemelte, a jövőben békésebb kapcsolatot ápolnak majd Brüsszellel, és céljuk az unió bevándorlási és költségvetési szabályozásának megreformálása. Hangsúlyozta: Olaszország a dublini menekültügyi egyezmény reformjáért is síkra fog szállni. Mint mondta, túl kell lépni a menekültügyi helyzet válságkezelésén, és a menedékkérők beilleszkedését segítő konkrét stratégiákat kell alkotni. A menekültstátusra nem jogosult migránsokat azonban ki kell toloncolni – fűzte hozzá. A kormányfő kiemelte, hogy az illegális bevándorlás korlátozásáról szóló vitatott biztonsági törvényeket felül fogják vizsgálni, ahogy azt Sergio Mattarella köztársasági elnök is felvetette.

„Magunk mögött szeretnénk hagyni az értelmetlen rendeletek, a harcias és bombasztikus nyilatkozatok lármáját” – utalt Conte arra, hogy eltávolodna a korábbi belügyminiszterétől, Matteo Salvinitől, a Liga vezetőjétől. A bevándorlásellenes párt politikusai többször is bekiabálásokkal zavarták meg Conte beszédét, és új választás kiírását követelték.

A független politikust a parlament mindkét házában támogatja a többség
Fotó: REUTERS/Remo Casilli

Közben a parlament előtt a jobboldali Olasz Testvérek és a Liga hívei együtt tartottak tüntetést. Hangsúlyozták, hogy a parlamentben zajló események egy Salvini és reformjai ellen irányuló összeesküvés eredményei. A Liga első helyen végzett augusztusban a választásokon, ám Matteo Salvini felbontotta az M5S és a Liga kormánykoalícióját és előre hozott választást sürgetett. Ez azonban nem járt sikerrel, mert volt koalíciós partnere a PD-vel lépett szövetségre.

A kormányalakítás legutolsó lépéseként a római parlament felsőházában is bizalmi szavazást tartanak az új kormányról, amely a mai napon esedékes. Az alsóházihoz hasonló eredményre lehet számítani, ugyanis az M5S és a PD szövetsége ott is rendelkezik a többség támogatásával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.