Bizottsági elnököt hívtak vissza a Bundestagban

A Bundestag hetvenéves modern kori történetében példa nélkül álló döntést közös kezdeményezésre, egyhangúlag hozta meg tegnap délelőtt a többi parlamenti frakció.

Mártonffy Attila
2019. 11. 14. 12:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután nem volt hajlandó önként visszalépni, visszahívták a német szövetségi parlament jogi bizottságának elnökét, az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali ellenzéki pártot képviselő Stephan Brandnert, mivel méltatlannak találták e tisztségre. A Bundestag hetvenéves modern kori történetében példa nélkül álló döntést közös kezdeményezésre, egyhangúlag hozta meg tegnap délelőtt a többi parlamenti frakció, azaz a kereszténydemokraták és keresztényszocialisták (CDU/CSU), a szociáldemokraták (SPD), a szabad demokraták (FDP), a Zöldek és a Die Linke. Az elnökséget a Der Spiegel német hírmagazin online kiadása szerint Brandner helyettese, a CDU-s Heribert Hirte vette át.

Az ügy hátterét az AfD radikális irányzatához, az úgynevezett Szárnyhoz (Der Flügel) tartozó thüringiai képviselő széles körben megütközéssel fogadott megnyilvánulásainak sora alkotja – mutat rá a távirati iroda. A visszahívását sürgető hangok különösen azután erősödtek fel, hogy a Halle városának zsinagógája ellen októberben intézett szélsőjobboldali, antiszemita indíttatású és két ártatlan járókelő halálát követelő támadás után Twitter-oldalán megosztott egy bejegyzést, amelynek szerzője kifejtette, nem érti, hogy „mit ólálkodnak gyertyát szorongató politikusok mecseteknél és zsinagógáknál”. Saját bejegyzésében pedig német Michelnek nevezte Michel Friedman zsidó publicistát és ügyvédet. Legutóbb Brandner júdáspénznek titulálta az AfD-t kritizáló Udo Lindenberg zeneművész szövetségi érdemkereszttel való kitüntetését. Szerinte Lindenberg azért kapta az elismerést, mert pártja ellen foglalt állást.

Fotó: REUTERS/Michele Tantussi

Az FDP-s Marco Buschmann kijelentette, Brandner alkalmatlan hivatalára, s cáfolta az elmozdított elnök állítását, miszerint leváltása jogszerűtlen volt. Jan-Marco Luczak, az uniófrakciók helyettes jogpolitikai szóvivője kijelentette, a visszahívás világos jelzés volt az uszítás és a gyűlölet visszautasítására. A döntést hozó bizottsági ülés előtt Brandner az „őspártok” áldozatának állította be magát. Ezt a lekicsinylő kifejezést használják az AfD szélsőjobb populistái a többi politikai párt megnevezésére. Alexander Gauland, az AfD frakcióvezetője a demokrácia arculcsapásáról beszélt, míg Brandner az ülés után felhánytorgatta, hogy kollégái valótlanságokat terjesztettek róla. Azt mondta, nem ő volt a legrosszabb bizottsági elnök az elmúlt hetven évben, sőt talán a legjobb.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.