Bohózatba fulladó eljárás

Ismét szintet lép az a képviselőházi meghallgatássorozat, amely azt célozza, hogy Donald Trump demokrata párti ellenfelei közjogi felelősségre vonási eljárást indítsanak az elnökkel szemben.

Magyar Nemzet
2019. 11. 28. 11:12
U.S. President Trump hosts pardoning of the 72nd National Thanksgiving Turkeys at the White House in Washington
Az amerikai elnök megkegyelmezett, a pulykák túlélik az idei hálaadást Fotó: REUTERS/Loren Elliott
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mai hálaadás ünnepe miatti – Amerikában igen ritka – hosszú hétvége után ismét szintet lép az a képviselőházi meghallgatássorozat, amely azt célozza, hogy Donald Trump demokrata párti ellenfelei közjogi felelősségre vonási eljárást (impeachment) indítsanak az elnökkel szemben. A hírszerzési bizottság elkészíti jelentését, a szintén a demokraták által vezetett igazságügyi bizottság pedig átveszi a meghallgatásokat a Capitoliumon. A Breitbart jobboldali hírportál az impeachment támogatottságát mutató felmérések kapcsán tegnap arról írt: a meghallgatások kudarca, hogy csak a közvélemény 42 százaléka hisz benne, hogy az elnök vétkes abban a hatalommal való visszaélésben, amivel a demokraták vádolják, miközben pedig Trump 2016-ban úgy lett elnök, hogy a polgárok 54 százaléka szavazott ellene.

A képviselőház igazságügyi bizottsága mindenesetre meghívta Trumpot a december 4-i meghallgatásra. – Az elnök választhat: vagy él a lehetőséggel, hogy az impeachment meghallgatásokon képviseltesse magát, vagy abbahagyja az eljárás miatti panaszkodást – közölte Jerrold Nadler. A bizottság demokrata párti vezetője az elnökhöz intézett levelében leszögezte azt is: a meghallgatás lehetőséget kínál az impeachment eljárás történelmi és alkotmányos alapjainak, továbbá a „súlyos bűn”, illetve a „helytelen magatartás” kifejezések tartalmának megvitatására. De a Fehér Ház nem válaszolt Nadler levelére, sem a média kérdéseire, írta a távirati iroda.

Az amerikai elnök megkegyelmezett, a pulykák túlélik az idei hálaadást
Fotó: REUTERS/Loren Elliott

Trump beidézése a hálaadással kapcsolatban is felmerült, mégpedig azt szemléltetve: olykor bohózatba fullad az eljárás. Az elnök – az amerikai szokásnak megfelelően – az idén is megkegyelmezett két pulykának, Kenyérnek és Vajnak. – Teljes körű kegyelemben részesítelek – fordult az állatokhoz, miközben a meghívottak derültségére megjegyezte: a két pulyka már kapott idézést Adam Schifftől egy jövő hét csütörtöki megjelenésre.

Schiff a képviselőház hírszerzési bizottságának demokrata párti vezetője, aki az impeachment előtti kötelező képviselőházi meghallgatások napirendjét is kézben tartja. A demokraták a meghallgatásokat Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő júliusi telefonbeszélgetésére hivatkozva kezdeményezték. Az amerikai elnök e beszélgetésben felvetette ukrán kollégájának, hogy megvizsgálhatnák Joe Biden volt alelnök, a demokraták jelenlegi vezető elnökjelölt-aspiránsa, valamint fia, Hunter ukrajnai üzleti ügyeit, és az ezekhez kapcsolódó korrupciós feltételezéseket. Hunter Biden jelentős javadalmazásért a Burisma ukrán gázcég igazgatótanácsának tagja lett akkor, amikor apja az amerikai alelnök volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.