Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök győzött is meg nem is

A hagyományos jobboldali-baloldali versengést három új párt megerősödése törte meg a választásokon.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Reuters2021. 04. 04. 21:11
BORISZOV, Bojko
Szófia, 2021. április 4. A bolgár miniszterelnöki sajtóhivatal által közreadott kép Bojko Boriszov miniszterelnökról, a Polgárok Bulgária Európai Fejlõdéséért (GERB) vezetõjérõl, amint leadja szavazatát a parlamenti választásokon Szófiában 2021. április 4-én. A felmérések szerint a választásokon szoros küzdelem várható a GERB és a Bolgár Szocialista Párt között. MTI/EPA/Bolgár miniszterelnöki sajtóhivatal Fotó: Bolgár miniszterelnöki sajtóhivatal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bulgáriában az eddigi vezető kormánypárt, a középjobb irányzatú Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) áll az első helyen a vasárnapi parlamenti választáson, de a korábbinál gyengébb eredménnyel. Az exit poll szerint a párt mintegy 25 százaléknyi szavazatot kapott, ami jóval kevesebb, mint a négy éve elért 33,5 százalékos eredménye. Bojko Boriszov miniszterelnökre kemény tárgyalások várnak az újabb kormánykoalíció létrehozásához.

A Gallup intézet exit poll eredményei alapján ilyen sorrendben végeztek a pártok a választásokon:

  • A Bojko Boriszov miniszterelnök vezette jobboldali GERB25 százalék
  • Egy műsorvezető, zenész és showman, Szlavi Trifonov által alapított új párt, a Van ilyen nép17,1 százalék
  • Az ellenzéki Bolgár Szocialista Párt16,7 százalék
  • A szintén újonnan alapított, a Soros-alapítványokhoz kötődő Demokratikus Bulgária10,5 százalék
  • Az ellenzéki Jogok és Szabadságok Mozgalma török etnikai párt – 10,2 százalék
  • Átlépheti még a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt a szintén új Állj fel, Bulgária! Gengszterek, kifelé! nevű párt és az Egyesült Hazafiak pártszövetségből önállóan induló Belső-macedóniai Forradalmi Szervezet (VMRO), a kormányzó GERB jelenlegi koalíciós partnere. Bojko Boriszov tíz éve játszik domináns szerepet az országban, de most kevés természetes szövetségese van a pártok között, amelyek elutasítják az együttműködést a GERB-bel. Többhetes koalíciós tárgyalások várhatóak, de nem lehet kizárni a választások megismétlését sem.

    Bojko Boriszov miniszterelnök leadja szavazatát a parlamenti választásokon Szófiában
    Fotó: MTI/EPA/Bolgár miniszterelnöki sajtóhivatal

    Korábban megjelent elemzésünkben megírtuk: a legtöbb politikai elemző egyetért abban, hogy mivel a GERB egyedül valószínűleg nem lesz képes parlamenti többséget szerezni, koalíciós társakat kell keresnie, a VMRO eredménye pedig nem lesz elegendő támogatás. Nagy kérdés, hogy a mérleg örökös nyelvét betöltő török etnikai párt melyik oldal mögé áll be, de jelzésértékű, hogy tavaly decemberben Recep Tayyip Erdoğan török államfő „Bojko az én barátom!” felkiáltással nyilvános üzenetet küldött, amit a török liberális pártban nem hagyhatnak figyelmen kívül. Az is elképzelhető, hogy a GERB liberális szárnya kierőszakolja a Demokratikus Bulgária párttal való koalíciót, és egy Boriszov nélküli jobbközép–liberális kormányzás jön létre.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.