Bojkottal gáncsolnák Ludovic Orbanékat

A legnagyobb törvényhozói frakcióval rendelkező ellenzéki Szociál­demokrata Párt (PSD) úgy döntött, nem vesz részt a szavazáson, amivel megnehezíti az eredményes döntéshez szükséges létszámküszöb elérését.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határozatképtelen lehet a román parlament hétfőre tervezett ülése, amelyen a Ludovic Orban által vezetett régi-új jobbközép kabinet beiktatásáról döntenének. A legnagyobb törvényhozói frakcióval rendelkező ellenzéki Szociál­demokrata Párt (PSD) úgy döntött, nem vesz részt a szavazáson, amivel megnehezíti az eredményes döntéshez szükséges létszámküszöb elérését. A parlament két házának együttes ülése csak a törvényhozók több mint felének – legalább 233 képviselőnek és szenátornak – a jelenlété­ben határozatképes. A PSD-nek 203 törvényhozója van. A szociáldemokraták azzal érvelnek, hogy meg akarják várni az alkotmánybíróság döntését: nem sérti-e az alaptörvényt, hogy Klaus Johannis államfő ismét a parlament által leváltott Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnököt bízta meg kormányalakítással.

A határozatképtelen parlamenti üléssel az előrehozott választásokat szorgalmazó, eddig kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) számításai hiúsulnának meg, miután a PNL arra számított, hogy a szociál­demokraták néhány kisebb párttal együtt leszavazzák az Orban-kabinetet, s ezzel megnyílik az út a parlament feloszlatása felé. Az államfő csak akkor oszlathatja fel a parlamentet, ha hatvan napon belül kétszer egymás után leszavazzák a kormányfőjelöltet, illetve annak kabinetjét.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyelőre nem nyilatkozott a hétfői szavazással kapcsolatban, de a PSD-vel együtt kifogásolja azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely burkoltan megváltoztatja a parlamenti választási rendszert, hiszen lehetővé tenné, hogy bárki bármilyen megyei listára szavazhasson, lakhelyétől függetlenül. – Előrehozott választást szeretnénk, de csak a törvényesség keretein belül – hangsúlyozta korábban Kelemen Hunor pártelnök.

Egy, a PSD által belső használatra rendelt, de a sajtónak kiszivárogtatott felmérés szerint a PNL 38 százalékkal vezeti a népszerűségi listát. A második helyen állnak a szociáldemokraták 27 százalékos támogatottsággal, a harmadikon pedig a jobbközép Mentsétek meg Romániát Szövetség 15 százalékkal. E három párton kívül csak az RMDSZ-nek van esélye az ötszázalékos parlamenti küszöb átlépésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.