Boris Johnson: Készülünk az alku nélküli brexitre

Véget ért az állam- és kormányfők brüsszeli találkozója, amelynek egyik kiemelt témája a brit uniós kilépés volt. A csúcson megfogalmazott nyilatkozatra Boris Johnson miniszterelnök már pénteken válaszolt: szerinte az EU nem hajlandó segíteni a szabadkereskedelmi alku tető alá hozatalát, így Londonban immár tudatosan készülnek a megállapodás nélküli brexitre.

2020. 10. 16. 16:29
Britain's PM Johnson attends question period at House of Commons in London
Britain's Prime Minister Boris Johnson speaks during question period at the House of Commons in London, Britain September 9, 2020. UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. IMAGE MUST NOT BE ALTERED - RC23VI9T6J8R Fotó: Handout .
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő héten folytatódnak és feltehetőleg tényleg döntő szakaszukba jutnak a brit–uniós tárgyalások, miután az EU-csúcsot követően Londonban és Brüsszelben is úgy ítélték meg, hogy a másik fél nem akar eleget tenni a szabadkereskedelmi alku elérése érdekében. Az európai országvezetők egy még csütörtök este aláírt nyilatkozatban kimondták: Londonnak minden tőle telhetőt meg kell tennie azért, hogy elérhetővé váljon a jövőbeli kapcsolatokról szóló megállapodás. Szintén szerepel a dokumentumban, hogy az EU a kilépési egyezség maradéktalan végrehajtását várja a szigetországtól.

Boris Johnson válaszul péntek délután azzal vádolta meg az EU-t, hogy a negyvenöt évnyi brit uniós tagság ellenére sem hajlandók segíteni a Kanada-típusú kereskedelmi alku elérését.

– Amit követelnek, az teljességgel elfogadhatatlan egy független ország számára – fogalmazott a konzervatív politikus, aki később azt is megerősítette: Nagy-Britannia mostantól már tudatosan arra készül, hogy a december végéig tartó átmeneti időszakot követően a világkereskedelem alapvető szabályai mentén üzleteljen az unióval.

Utóbbi egy ausztrál típusú, laza együttműködést jelent: Ausztráliának nincs szabadkereskedelmi megállapodása az EU-val, a kétoldalú áruforgalom a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályai alapján zajlik.

A megállapodás nélküli brexitet a tárgyalódelegációk talán még megállíthatják: Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója már hétfőn Londonba érkezik egy újabb, feltehetőleg végső egyeztetési forduló céljából. Ezt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelentette be pénteken.

Angela Merkel kancellár, a német EU-elnökség irányítója Brüsszelben a csúcstalálkozót követő sajtónyilatkozatában azt mondta: ha személyesen rajta múlik, az utolsó pillanatig folytatódnak a brit–uniós tárgyalások.

Boris Johnson eredetileg október 15-öt határozta meg az alku tető alá hozásának határidejeként. Pénteken ugyanakkor már nem mondott olyasmit, hogy Nagy-Britannia elsétálna a tárgyalóasztaloktól, így jövő héten a felek minden bizonnyal még meghallgatják egymást.

Merkel a német EU-elnökség nevében azt is bejelentette, hogy az állam- és kormányfők november közepére tervezett, berlini informális csúcstalálkozóját a koronavírus gyors terjedése miatt „csak” virtuálisan rendezik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.