Boris Johnson szerint sikeres választás esetén decemberre meglesz a brexit-megállapodás

Johnson mélységesen sajnálatosnak nevezte, hogy korábbi ígéretei ellenére az Egyesült Királyság nem lépett ki az Európai Unióból a csütörtökön lejárt előző határidőre,

2019. 11. 03. 11:23
Prime Minister Boris Johnson begins general election campaign
Fotó: ANDY RAIN Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit miniszterelnök szerint ha a kormányzó Konzervatív Párt megnyeri a decemberi előrehozott parlamenti választást, már december közepére véghezviszi a brexitet.

Boris Johnson a Sky News brit hírtelevízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva kijelentette azt is: Donald Trump amerikai elnök téved, ha úgy gondolja, hogy a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodás akadályozza a brit-amerikai kereskedelmet.

Johnson mélységesen sajnálatosnak nevezte, hogy korábbi ígéretei ellenére az Egyesült Királyság nem lépett ki az Európai Unióból a csütörtökön lejárt előző határidőre, de ezért a parlamentet tette felelőssé.

Kijelentette: csak az ő kormánya ajánl a választóknak kész brexit-megállapodást, és ha a jelenleg kisebbségben kormányzó Konzervatív Párt abban a szerencsés helyzetben lesz, hogy többséget szerez a december 12-i választáson, akkor ezt a megállapodást december közepére életbe tudja léptetni.

Johnson ezt a gondolatsort az interjúban nem vitte tovább, de ha az EU-val elért brexit-megállapodást valóban sikerül ratifikálni decemberben, az Egyesült Királyság elvileg már december 31-én kiléphet az EU-ból.

A brit miniszterelnök a BBC közszolgálati televíziónak adott előző napi interjúban mindazonáltal óvatosabban fogalmazott, egyenes utalást téve arra, hogy a Konzervatív Párt választási győzelme esetén január közepéig látja elérhetőnek a brexit-megállapodás ratifikálását.

Johnsonnak – jóllehet korábban többször is határozottan kijelentette, hogy erre nem lesz hajlandó – október 19-én kezdeményeznie kellett az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanácsnál a brexit halasztását az akkor még érvényes október 31-i határnapról három hónappal, vagyis 2020. január 31-ig.

A kormányfőt erre egy ellenzéki kezdeményezésű, szeptemberben elfogadott törvény kötelezte. A törvény október 19-ig adott lehetőséget a brexit-megállapodás parlamenti elfogadására vagy arra, hogy a parlament engedélyezze a megállapodás nélküli brexitet.

A jogszabály előírta a brexit halasztásának kezdeményezését arra az esetre, ha a kijelölt határidőig egyik kritérium sem teljesül.

Mivel október 19-ig e feltételek nem teljesültek, Johnson a törvény alapján aznap éjjel levélben értesítette Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét arról, hogy London a brexit halasztását kéri.

Ezt a levelet azonban nem írta alá, mellékelt viszont még egy levelet és egy magyarázó kísérődokumentumot is, amelyben kifejtette, hogy csak a parlament által alkotott törvényt teljesíti a halasztás kérésével, de valójában károsnak tartaná, ha az EU teljesítené ezt az indítványt.

Tusk azonban hétfőn bejelentette, hogy az EU-ban maradó 27 tagország jóváhagyta a brexit halasztását kezdeményező brit indítványt.

A halasztás, a brit kezdeményezésnek megfelelően, 2020. január 31-ig terjedhet.

A határidő ugyanakkor rugalmas: ha London valamelyik köztes hónapban ratifikálja a kilépés feltételrendszerét rögzítő megállapodást, annak a hónapnak a végén – vagyis november 30-án vagy december 31-én – is megszűnhet a brit EU-tagság.

Annyi bizonyos, hogy a november 30-i potenciális kilépési határidő nem teljesülhet, mivel a parlamentet a választási kampány hivatalos kezdetének első mozzanataként a jövő héten feloszlatják, és a brexit-megállapodás addig már nem kerül a törvényhozás elé.

A december 31-i kilépést is kétségessé teszi, hogy a menetrend szerint a decemberben megválasztandó új parlament néhány nappal megalakulása után karácsonyi szünetet kezd, bár elhangzottak olyan képviselői indítványok, hogy a törvényhozás a brexit-egyezmény mielőbbi ratifikálása érdekében ülésezzen az év végi ünnepi időszakban is.

A vasárnapi Sky News-interjúban Boris Johnson kijelentette: Donald Trump amerikai elnök „alapvető tévedésben van”, ha úgy gondolja, hogy a brexit-megállapodás akadályozza a brit-amerikai kereskedelmet.

Trumppal a legnagyobb londoni kereskedelmi rádió, az LBC csütörtök esti betelefonálós műsorában Nigel Farage, a legradikálisabb brit EU-ellenes erő, a brexit Párt vezetője készített félórás interjút. Farage-nak rendszeresen jelentkező műsora van az LBC-n.

Az amerikai elnök a műsorban kijelentette: az EU-val Boris Johnson által kötött brexit-megállapodásnak vannak olyan elemei, amelyek „lehetetlenné teszik” Nagy-Britannia és az Egyesült Államok kétoldalú kereskedelmét és a kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodást.

Boris Johnson azonban a Sky Newsnak azt mondta: a brexit-megállapodás maradéktalan ellenőrzést tesz lehetővé Nagy-Britanniának saját vámpolitikája felett.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.