Boris Johnsont féltik a brit lapok

2020. 04. 07. 8:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikai spektrum minden oldaláról, illetve a nemzetközi szervezetek vezetőitől is jókívánságokat kapott Boris Johnson brit miniszterelnök, aki koronavírus megbetegedése miatt hétfő este intenzív osztályra került.

Orbán Viktor a Facebook oldalán üzent brit kollégájának, de hasonlóan tett Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök és Giuseppe Conte olasz miniszterelnök is. Az Európai Unió vezetői, Ursula von der Leyen bizottsági és Charles Michel tanácsi elnök, mellett Jens Stoltenberg NATO – főtitkár is pozitív gondolatokat küldött Londonba.

A brit lapok címlapjain ma reggel kivétel nélkül az 55 éves kormányfő rosszabbodó állapota szerepel. A The Times megszólaltatott egy St Thomas Hospitalban – a Johnsont ápoló londoni kórházban – dolgozó orvost, aki szerint a miniszterelnököt jobb állapotban küldték intenzív osztályra, mint azt más esetekben teszik. A lap tudni véli, a konzervatív politikusnak oxigént kellett adni mert egyre nehezebben kapott levegőt, de továbbra is magánál van. A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal megerősítette ezt az információt. A The Telegraph is arról írt, hogy Johnson esetében lényegesen körültekintőbbek az orvosok.

Megjegyzik azt is, hogy a friss adatok szerint az Egyesült Királyságban az intenzív osztályra került vírusfertőzöttek pontosan ötven százaléka hal bele a betegségbe. Ugyancsak a Times cikkezik hosszasan arról, hogy Boris Johnson sportos alkat, aki ritkán beteg – London egykori főpolgármestereként is gyakran fotózták, amint kocogott vagy biciklizett.

A lapokban egy másik visszatérő téma, hogy a tizenegy nappal ezelőtt hivatalosan is vírusfertőzötté vált kormányfő eddig gyakorlatilag végig dolgozta a betegséget. Még tegnap délután is arról beszéltek a kollégái, hogy a kormányzáshoz szükséges eszközei a kórházban is vele vannak, onnan is elvégzi a miniszterelnöki feladatokat. Mára nyilvánvaló, hogy a felépülés hosszabb időt fog igénybe venni, egy ideig nem lesz képes a munka folytatására, írja ma reggel a Sky News hírportál, amely azt is tudni véli, hogy II. Erzsébet királynő is folyamatos tájékoztatást kért a miniszterelnök állapotáról. Jelenleg Dominic Raab külügyminiszter helyettesíti Johnsont, az ő irányítása alatt ülésezik a brit kormány koronavírus elleni munkacsoportja.

A brit sajtó egyébként egységesen méltatja Johnsont amiatt, hogy betegsége ellenére is összefogja az országot, nemrég maga is megtapsolta a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat dolgozóit a miniszterelnöki hivatal ajtajából, s folyamatosan helytállásra buzdítja a vírussal kemény küzdelmet folytató szigetországot. Míg a brexitpárti miniszterelnök megítélése a brit EU-kilépés miatt sokáig vitatott volt, a koronavírus elleni fellépése szimpátiát ébresztett a britekben.

Annak ellenére is, hogy az Egyesült Királyság a járvány megjelenésekor a nyájimmunitás stratégiájával – lényegében a vírus szabadon engedésével – próbálkozott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.