Újra egy fekete lelövése miatt lángolt fel a vita

A gyilkosságról videó is készült, amelyet egy a közelben autózó lakos készített és a világhálóra feltöltött.

Magyar Nemzet
2020. 05. 08. 16:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahmaud Arbery futni indult február 23-án kora délután a georgiai Brunswick városának egyik parkjába. Kisvártatva egy furgon szegődött a kocogó 25 esztendős afroamerikai nyomába, majd a benne utazó két felfegyverzett fehér bőrű férfi megpróbálta útját állni. Egyikükkel dulakodásba keveredett, mire az közvetlen közelről lelőtte sörétes puskájával. A fegyvertelen fiatalember néhány tétova lépést még megtett, majd holtan esett össze. A gyilkosságról videó is készült, amelyet egy a közelben autózó lakos készített, majd később a világhálón meg is osztotta.

Az elég egyértelmű bizonyítékok ellenére a két elkövetőt, a 64 éves Gregory McMichaelt és a fegyvert elsütő fiát, a 34 éves Travis McMichalet azonban csak tegnap vették őrizetbe. Az ügyész szerint azért, mert az apa három évtizeden át szolgált a rendőrségnél és nyomozóként a kerületi ügyészségnél. A páros azzal védekezett, hogy a környékbeli betöréssorozat gyanúsítottjával tévesztették össze a sportoló fiatalembert. Vallomásuk szerint azt kiabálták: „állj meg, állj meg, csak beszélni akarunk veled”, de Arbery rájuk támadt, ezért önvédelemből tüzeltek. Amerikai médiaértesülések szerint az nem igaz, hogy betöréssorozat történt, az eset előtti hét hétben mindössze egy ilyen bűncselekményt jelentettek. Egy építkezés tulajdonosa azt állítja, biztonsági kameráin látszik, ahogy a fiatalember áthalad a birtokán, amiről érkezhetett bejelentés a rendőrséghez, de úgy tűnik, nem lop el semmit, csupán áthalad.

Az áldozat édesanyja is arról panaszkodott, hogy a rendőrség úgy értesítette őket, a fia egy bűncselekmény részese lehetett az incidens előtt. A család viszont kizártnak tartja, hogy a környéken rendszeresen sportoló fiú bármit elkövetett volna. Úgy vélik, „faji profilozás” áldozata lett és Ahmaud Arbery azért lett gyanús, mert színes bőrű, ezért gyűlölet-bűncselekménnyel vádolják az elkövetőket.

Az eset és az elkövetők vád alá helyezésének késlekedése nagy visszhangot keltett és gyorsan átpolitizálódott. Még véget sem értek a vizsgálatok, de mások mellett Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje és Lebron James kosárlabdázó is szót emelt az ügyben, a városban pedig tüntetést szerveztek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.