Börtönbüntetésre ítéltek egy tüntetésen gyújtogató holland turistát

Négy hónap börtönbüntetésre ítélt hétfőn egy hongkongi bíróság egy holland turistát, aki elismerte, hogy gyújtogatott egy hongkongi kormányellenes tüntetésen – erről számolt be a helyi média.

Forrás: MTI2020. 10. 05. 21:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 31 éves, meg nem nevezett vádlott és tettestársa, egy szintén meg nem nevezett boltvezető elismerte bűnösségét a gyújtogatást illetően – közölte az RTHK hongkongi műsorszolgáltató. A két férfit azzal vádolták, hogy felgyújtott egy szeméttárolót egy tüntetés során fél évvel ezelőtt, ami gyakran előfordult a tavalyi hongkongi kormányellenes megmozdulásokon.

Hongkongban tavaly júniustól decemberig hatalmas tömegek vonultak utcára a kínai befolyás növelése ellen tiltakozva. A csaknem napi rendszerességű megmozdulások gyakran erőszakba torkollottak. 2019 júniusa óta több mint 9 ezer embert vettek őrizetbe Hongkongban.

A Kína által június 30-án elfogadott, majd azonnal hatályba is léptetett nemzetbiztonsági törvény tiltja a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére más országokkal, vagy külső elemekkel való összejátszást, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának.

A törvény bírálói szerint azonban a jogszabály súlyosan csorbítja a hongkongi szabadságjogokat, márpedig Kína az „egy ország, két rendszer” elve alapján nagy fokú autonómiát ígért Hongkongnak a korábban brit gyarmati uralom alatt álló város az anyaországhoz történő 1997-es visszakerülését követő ötven évre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.