Börtönt kapott Pakisztánban a 2008-as mumbai terrortámadás értelmi szerzője

Háfiz Szaídot terrorizmus finanszírozásának kétrendbeli vádjával kétszer öt és fél év börtönre ítélték, a két büntetést egyidejűleg kell letöltenie.

Forrás: MTI2020. 02. 12. 17:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Terrorizmus finanszírozásának kétrendbeli vádjával kétszer öt és fél év börtönre ítélték szerdán Háfiz Szaídot, annak a terrorszervezetnek az alapítóját, amely az Egyesült Államok és India szerint a 2008-as mumbai terrortámadást elkövette.

Abdul Rauf Vattó ügyész szerint Szaíd még megfellebbezheti az ítéletet. A két börtönbüntetését mindzonáltal egyidejűleg kell letöltenie.

A Laskar-e-Tajíba (Tiszták serege) nevű terroristaszervezet alapítójának mostani eljárása nem áll közvetlen összefüggésben azzal a merénylet sorozattal, amelyben egy mumbai étterem, kórház, pályaudvar, rendőrkapitányság, szálloda és egy zsidó szervezet székháza is a célpontok között volt, s 166-an vesztették életüket.

A pakisztáni vádhatóság szerint a nyomozók eddig még nem találtak elegendő bizonyítékot Szaíd ellen az utóbbi ügyben.

Háfiz Szaídot tavaly júliusban fogták el a pakisztáni hatóságok, miután egyre nagyobb nyomás nehezedett az iszlámábádi vezetésre, hogy erélyesebben lépjen fel a szélsőséges csoportokkal szemben. Washington korábban 10 millió dollárt (mintegy 3 milliárd forint) ajánlott fel Szaíd nyomravezetőjének.

Hírügynökségek szerint az ítélethirdetés hátterében az állhat, hogy a jövő héten ülésezik a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem jegyében 1989-ben létrehozott Pénzügyi Akciócsoport (FATF) kormányközi szervezet nemzetközi munkacsoportja. A párizsi székhelyű szervezet arról fog dönteni, hogy Pakisztán megfelelő intézkedéseket tett-e a terrorizmus finanszírozásával szemben, különben a jelenleg „szürke zónában” található ázsiai ország feketelistára kerülhet, ami jelentősen megnehezíti a hitelfelvételt a nemzetközi pénzpiacokon.

Míg Iszlámábád többször jelezte, hogy 2019 eleje óta 66, terroristatevékenységgel gyanúsított szervezetet tiltott be, elemzők rámutatnak arra, hogy sok szélsőséges csoport azóta más néven alakult újjá.

Több pakisztáni elemzőközpont felhívja a figyelmet arra, hogy az országban működő szélsőséges sejtek egy része kapcsolatokat tart fenn az Afganisztánban működő terrorista hálózatokkal is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.