Borúlátó előrejelzés érkezett Londonból

Forrás: MTI2020. 04. 14. 21:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit kormány számára költségvetési és makrogazdasági előrejelzéseket készítő, de független elemzőintézetként működő szervezet, az Office for Budget

Responsibility (OBR) kedden bemutatott 23 oldalas tanulmányában közölte: modellszámításai szerint a brit GDP-érték a második negyedévben 35 százalékkal zuhan az első három hónap teljesítményével összevetve, a munkanélküliségi ráta pedig a jelenlegi 3,9 százalékról 10 százalékra növekszik.

Az OBR ezt a forgatókönyvet arra a feltételezésre alapozta, hogy a Covid-19 járvány megfékezését célzó nagy-britanniai korlátozások három hónapig maradnak érvényben.

Az előrejelzés szerint a brit gazdaságban az év második felében már meredek ívű fellendülés kezdődik, de az összeomlásszerű második negyedévi GDP-zuhanás miatt 2020 egészében így is 13 százalékkal esik a brit hazai össztermék.

Az OBR hangsúlyozza, hogy ilyen mértékű éves visszaesést a múlt század két világháborújának idején sem mértek a brit gazdaságban. A cég várakozása szerint ebben a környezetben a GDP-arányos brit államháztartási hiány a 2020-2021-es pénzügyi évben 14 százalékra emelkedik. Ilyen magas deficitre szintén nem volt példa a második világháború óta, és a 2008-2009-es recessziós év költségvetési deficitje sem érte el ezt a szintet – áll az OBR keddi előrejelzésében.

A ház azt valószínűsíti, hogy a zuhanó GDP-érték és a növekvő hiány közepette a GDP-arányos nettó brit államadósság-ráta a pénzügyi év egy szakaszában, időlegesen meghaladja a 100 százalékot, de az év végéig 94,6 százalékra süllyed vissza, ahogy elindul a gazdaság kilábalása.

Az OBR megjegyzi ugyanakkor, hogy az idei pénzügyi év költségvetése – amely a Covid-19 járvány kitörése előtt készült – 77 százalékos GDP-arányos államadósság-rátát irányzott elő.

Egy másik nagy londoni elemzőközpont, a Capital Economics kedden összeállított helyzetértékelésében azt valószínűsíti, hogy a koronavírus-válság sebeit a brit gazdaság még évek múlva is viselni fogja. A ház közölte: számításai szerint a brit hazai össztermék 2020 második negyedében 24 százalékkal zuhan negyedéves összevetésben, a munkanélküliségi ráta pedig 8,5-9 százalék közötti szintre emelkedik. A cég azzal is számol, hogy hozzávetőleg 110 ezer brit üzleti vállalkozás kerül csődbe az idén.

A Capital Economics londoni elemzőinek számításai szerint ebben a környezetben a brit háztartási szektor reáljövedelmének szabadon elkölthető hányada a második negyedévben 10 százalék körüli mértékben zuhan, a vállalati eredmények pedig ennél is meredekebb ívben csökkennek.

A ház keddi elemzése szerint mindez azt is jelenti, hogy a hazai össztermékhez mért brit államháztartási hiány a tavalyi 2 százalékról a 2020-2021-es pénzügyi évben 13 százalékra, a GDP-arányos államadósság-ráta 80 százalékról 105 százalékra emelkedik.

Mindezt egybevetve a Capital Economics közgazdászai azt valószínűsítik, hogy a halmozott GDP-értékveszteség 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben – e három naptári évet együtt számolva – eléri a tavaly megtermelt hazai össztermék 23,8 százalékát, és ez a három év egészét tekintve 500 milliárd font (több mint 202 ezer milliárd forint) kumulatív meg nem termelt GDP-értéket jelent.

A cég szerint jóllehet az időszak végére már ismét jelentős élénkülés várható a brit gazdaságban, a brit hazai össztermék azonban 2022 végén így is 5 százalékkal – 100 milliárd fonttal – kevesebb lesz annál, mint amennyit a koronavírus okozta gazdasági sokk nélkül addigra el lehetett volna érni.

Más nagy londoni házak a világgazdaság egészére is egyre borúlátóbb előrejelzéseket állítanak össze. Az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző műhely, az Oxford Economics kedden bemutatott, felülvizsgált prognózisában közölte: modellszámításai azt mutatják, hogy a világgazdasági szintű GDP-érték 2020 első felében 7 százalékot megközelítő mértékben zuhan, a 2008-2009-es globális pénzügyi válság idején mért összehasonlítható időtávlatú visszaesésnek csaknem a kétszeresével.

A ház szerint ez azt jelenti, hogy a globális hazai össztermék az idei év egészében 2,8 százalékkal visszaesik.

Az Oxford Economics londoni elemzői kiemelik, hogy ez a 2009-ben mértnél sokkal mélyebb globális recesszió lenne, akkor ugyanis 1,1 százalékkal csökkent a világgazdaság GDP-értéke.

A ház kiemelte azt is, hogy az elmúlt három hónapban példátlan mértékben, több mint 5 százalékponttal rontotta az idei globális növekedésre szóló prognózisát, és ez mutatja, hogy a világgazdaságot mekkora és milyen hirtelen sokk érte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.