Boszniában is engedélyezték a Szputnyik V oltóanyagot

Felkeltette Európa érdeklődését az orosz vakcina a biztató teszteredmények után.

Magyar Nemzet
2021. 02. 09. 10:00
null
A bolíviai külügyminisztérium által közreadott kép Bolíviába szállítandó, orosz fejlesztésû Szputnyik V vakcinával teli ládákról Moszkvában 2021. január 27-én. A hatezer adag oltóanyag elsõ szállítmánya már elhagyta az orosz fõvárost, és Buenos Aires érintésével január 28-án érkezik Bolíviába. MTI/EPA/Bolíviai külügyminisztérium Fotó: Bolíviai külügyminisztérium
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Engedélyezte az orosz Szputnyik V oltóanyagot a bosznia-hercegovinai gyógyszerügynökség, így néhány napon belül megkezdődhet a lakosság beoltása a koronavírus ellen – közölte a Klix.ba boszniai hírportál kedden. Szarajevó 1,23 millió adag oltóanyagot igényelt az úgynevezett COVAX-program keretében, ám a nyugati gyártók vakcináiból még semmi sem érkezett meg az országba. Az illetékesek reményei szerint a Pfizer–BioNTech, valamint a Moderna oltóanyagaiból február végéig kap Bosznia-Hercegovina is. A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Bosznia-Hercegovinában keddre 157-tel 124 154-re növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma 13-mal 4803-ra nőtt – írja az MTI.

Eddig a világ mintegy húsz országa kötött megállapodást Oroszországgal a Szputnyik V oltóanyag importjáról. Egyetlen EU-s országként Magyarország is rendelt a vakcinából, amelynek használatát vasárnap engedélyeztette a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A Szputnyik V iránti uniós érdeklődés azután élénkült fel az unióban, hogy a The Lancet nevű tekintélyes brit orvosi folyóirat nemrég biztonságosnak és 91,6 százalékos hatékonyságúnak nevezte az orosz oltóanyagot. Múlt heti moszkvai látogatásán Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője azt mondta, hogy az orosz vakcina megjelenése jó hír az emberiség számára, mert új eszközt jelent a világjárvány elleni harchoz. Az EU-n kívüli európai országok közül eddig mindössze Belarusz, Szerbia és Bosznia-Hercegovina vásárolt Szputnyik V oltóanyagot Oroszországtól.

Kazahsztánban is gyártani fogják a Szputnyikot

Kazahsztán júniusig kétmillió adag Szputnyik V vakcinát állít elő a karagandai KFK gyógyszeripari vállalat és az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) megállapodása szerint – közölte a kazah kormány mellett működő tárcaközi járványügyi bizottság kedden. A karagandai vállalatcsoport kísérleti jelleggel gyártott Szputnyik V védőoltásokat, amelyek sikeresen átestek a vakcinát kifejlesztő Gamaleja orosz járványügyi és mikrobiológiai kutatóintézet minőségi vizsgálatán. Ezt követően, január 27-én Marat Soranov kazah helyettes egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a KFK megkezdte az első adagok gyártását. Kazahsztánban február elsején kezdődött meg a lakosság oltása a Szputnyik V vakcinával. Február 15-étől pedig azt tervezik, hogy a már helyben gyártott Szputnyik V-vel fognak oltani. Az év második felétől az oltási kampányba bevonják a Kazahsztánban kifejlesztett QazCovid-in nevű vakcinát is, amelynek klinikai tesztelése a harmadik szakaszban van. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.