Botrány lett az amerikai ejtőernyősök ugrásából

Buzna Viktor
2019. 10. 31. 12:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltévedt amerikai ejtőernyősök miatt magyarázkodhat Japánnak az Egyesült Államok. Helyi idő szerint még kedd éjjel történt, hogy illetéktelen területen landolt a Japánban állomásozó amerikai haderő húsz katonája; a szabálysértő gyakorlatból a helyi, okinavai önkormányzat nemzetközi ügyet csinált. A prefektusban harminckét amerikai támaszponton mintegy 26 ezer katona állomásozik, a helyiek panaszai miatt az elmúlt évtizedekben egyre szigorúbb feltételek között. Még 1996-ban kötöttek szerződést arról, hogy a gyakorlatokat egy távolabbi szigeten kell végrehajtani. Ezt azonban az amerikai fél nem tartja tiszteletben: csak idén negyedik alkalommal fordult elő, hogy csapataik a prefektus fő szigetén, a Kadena amerikai légitámaszponton gyakorlatoztak.

Az amerikai fél azzal védekezik, hogy katonáik többsége biztonsági megfontolásokból nem a kijelölt sziget, hanem a légitámaszpont felett ugrott. Az 1996-os szerződés ugyanis engedélyezi a kadenai bázis használatát például rossz látási viszonyok esetében, az amerikai helyi parancsnokság is erre hivatkozott. Japán védelmi minisztere, Kono Taro azonban már kedden nyilatkozott az ügyben. Mint fogalmazott, az eset befolyásolhatja Japán és az Egyesült Államok kapcsolatát.

Kono Taro az ügyben találkozót kért Mark Esper amerikai védelmi államtitkártól. A helyi kormányzat is elveszítette a türelmét, tegnap újra tiltakozott Tokiónál. – Megrendült az okinavaiak bizalma – érveltek, válaszul a kormány megtette a szükséges lépéseket. A helyiek­nek rossz emlékeik vannak az amerikai ejtőernyős-gyakorlatokról.

A múltban többször előfordult, hogy elsodródott csapataik polgárok lakta területeken okoztak kárt; 1965-ben nagy tiltakozást váltott ki, amikor egy fiatal lány egy katonai tréler alá szorult, s életét vesztette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.