Botrányosan indult Lengyelország oltási programja

Varsó vizsgálatot indított, miután több közismert személyiség soron kívül kapta meg a vakcinát.

2021. 01. 05. 16:05
null
Varsó, 2020. december 29. Az új koronavírus elleni oltásra buzdító plakát Varsóban 2020. december 29-én. A lengyel kormány felvilágosító kampányt kezdett az országos oltási programról, ennek keretében sok száz plakátot helyeznek ki Lengyelország-szerte. MTI/PAP/Radek Pietruszka Fotó: Radek Pietruszka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzeti védőoltási program szándékos megsértésének nevezte Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter azt, hogy több olyan közszereplőt soron kívül oltottak be a koronavírus elleni vakcinával a varsói orvostudományi egyetem kórházában, akik még nem voltak jogosultak rá. Adam Niedzielski mai nyilatkozatában azt mondta: számos olyan lengyel állampolgártól vették el a beoltás lehetőségét, akiknek sürgősen szükségük lett volna rá.

Az oltási program szándékos megsértése történt

– jelentette ki a politikus.

Sajtóhírek szerint az érintett személyek között van Leszek Miller volt baloldali kormányfő, az Európai Parlament képviselője és felesége, valamint több színész is. A miniszter továbbá elmondta, hogy a soron kívül oltást kapott közszereplők nevei bekerültek az e-Zdrowie elnevezésű online betegellátási rendszerbe, amely hivatalos bizonyítékként szolgál az ügyben. Az esettel kapcsolatban vizsgálat indult a héten a lengyel állami egészségügyi biztosító részéről, továbbá a varsói orvostudományi egyetem rektora ellen is eljárást kezdeményeztek. Az egészségügyi miniszter szerint amennyiben kiderül, hogy a rektor tudott a soron kívüli oltások beadásáról, az lenne a helyes lépés, ha lemondana tisztségéről.

A személyek nyilvántartásba vétele december 28-án történt, egy nappal korábban, mint hogy kihirdették azoknak az embereknek a csoportját, akik az egészségügyi személyzeten és más kórházi dolgozókon kívül megkaphatják az oltást

– mondta Niedzielski.

Niedzielski elmondta, hogy előreláthatólag a hét végéig elhúzódik az ügyben indított vizsgálat. A hét elején a botrány miatt már az egyetem rektora által kinevezett bizottság tagjai lemondtak tisztségükről, akiknek az volt a feladata, hogy felügyeljék az oltási program lebonyolítását.

– Jobban felháborít a kórház személyzetének viselkedése

– jelentette ki Niedzielski, hozzátéve, hogy az egészségügyi intézmény és az egyetem vezetése részéről is magyarázatot, valamint felelősségvállalást vár.

A soron kívüli oltásokra akkor derült fény, amikor Leszek Miller korábban közösségi oldalán bejelentette, hogy előző nap megkapta a koronavírus elleni védőoltás első dózisát. Ezt követően a varsói egyetem kórháza közölte, hogy többek közt 18 színészt és a kultúra világából ismert más személyeket is beoltottak „többletvakcinákkal”. A kórház vezetése nem hozta nyilvánosságra a közszereplők neveit, a volt kormányfőhöz hasonlóan azonban többen közösségi oldalukon számoltak be arról, hogy megkapták az oltást. A baloldali politikus mellett beoltották például Edward Miszczakot is, TVN kereskedelmi televízió programigazgatóját is.

Lengyelország oltási programja az Európai Unió más tagállamaihoz hasonlóan december végén indult. Eszerint az első körben az úgynevezett „zéró csoportba” tartozókat, azaz az egészségügyi dolgozókat – különösen a koronavírusos betegekkel foglalkozókat –, családtagjaikat, valamint a kórházban kezelt koraszülött csecsemők szüleit oltják be a Pfizer–BioNTech vakcinájával. A politikusok közül pedig kizárólag azok részesülhetnek az oltásban, akik egyben orvosok is. Legfrissebb hírek szerint több mint 92 ezren kapták meg a német–amerikai fejlesztésű vakcina első adagját országszerte. Ebben a hónapban pedig már a tömeges oltásra készülnek a lengyel hatóságok, azaz a 65 évnél idősebb emberek – akik közül a 75 éven felüliek prioritást élveznek –, a szociális munkások, a rendfenntartó erőkben szolgálók és a tanárok kaphatják meg a vakcina első dózisát.

Az új koronavírus elleni oltásra buzdító plakát Varsóban, 2020. december 29-én. A lengyel kormány felvilágosító kampányt kezdett az országos oltási programról, ennek részeként sok száz plakátot helyeznek ki Lengyelország-szerte
Fotó: MTI/PAP/Radek Pietruszka

A lengyel kormány – az Európai Unió más tagállamaihoz hasonlóan – a héten indította meg a tárgyalásokat közvetlenül a gyógyszeripari vállalatokkal újabb adag vakcinák beszerzéséről azért, hogy felgyorsítsák az oltási programot. Habár Lengyelországban ez idáig nem volt szó arról, hogy az Európai Unió által biztosított vakcinákon kívül máshonnan vásároljanak oltóanyagot, Michał Dworczyk, a lengyel kormányfői hivatal vezetője elmondta, hogy több vakcinára és gyorsabb szállításra számítottak. Korábbi hírek szerint a közép-európai állam összesen hatvanmillió oltóanyag Varsóba szállításáról állapodott meg az Európai Unióval, ami mintegy harmincmillió ember beoltására elegendő. Mateusz Morawiecki miniszterelnök még december végén jelentette be, hogy január végéig 1,5 millió vakcinát kap az ország.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.