Botrányok az alapjövedelem körül, nem oldotta meg a problémát

Az elmúlt hónapokban számos esteben lepleződött le az alapjövedelem illegális felhasználása.

2021. 02. 16. 15:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állampolgári alapjövedelem igénylése körüli újabb visszaélésekre derült fény a Milánó szomszédságában található Monzában.

Az eredetileg a mélyszegénységbe került személyek megsegítésére, illetve az elhelyezkedések megkönnyítésére szánt támogatást egy 44 éves, román származású roma igényelte meg. A jóváhagyott kérelem birtokában a postahivatalba ment, hogy átvegye bankkártyáját, amikor a postahivatalnokban gyanú ébredt.

A hatóságok utólagos ellenőrzésekor fény derült arra, hogy a kérvényező büntetett előéletű, és hamis iratok birtokában igényelte az alapjövedelmet.

Az esetet követően a rendőrség további tíz illetéktelen igénylőt derített fel, akik hasonlóképpen, hamisított dokumentumokkal már hónapok óta élvezhették a támogatást.

Az elmúlt hónapokban számos esetben lepleződött le az alapjövedelem illegális felhasználása. Maffiózók, büntetett előéletűek, bevándorlók különösebb akadályok nélkül részesültek az ingyenes pénzosztásban.

Az Öt Csillag Mozgalom által kezdeményezett állampolgári alapjövedelmet 2019- ben vezették be Olaszországban. Száznyolcvanmillió eurós kiadást jelentett az államháztartásnak, a munkanélküliek gördülékenyebb elhelyezkedését azonban nem oldotta meg. A segélyt igénybe vevő személyek gyakran feketemunkát vállaltak, és nem voltak érdekeltek a szabályszerű elhelyezkedésben.

Egymillió háromszázhetven személy vette eddig igénybe az alapjövedelmet. Az elhelyezkedettek 15 százalékának sikerült határozatlan idejű szerződéshez jutnia, 85 százalékuk pár hónap leforgása alatt újra munkanélkülivé vált.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.