Bővítik a prágai Václav Havel nemzetközi repülőteret

Kibővítik és korszerűsítik a prágai Václav Havel nemzetközi repülőteret, hogy 2035-ben már évi 23 millió utas kezelésére legyen alkalmas – közölte Václav Rehor, a Letiste Praha részvénytársaság igazgatótanácsának elnöke hétfőn Prágában, a cseh gazdasági kamara szakmai kerekasztal-beszélgetésén.

Forrás: MTI2019. 10. 21. 20:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A repülőtér az idén 17,7 millió utast kezel, 5,8 százalékkal többet, mint tavaly. Václav Rehor szerint a repülőtér jelenleg kapacitáshiánnyal küzd, az idén a leszállások mintegy 10 százalékát volt kénytelen emiatt elutasítani. Az utasforgalom növekedése 2013 óta folyamatos.

A repülőtér legnagyobb beruházása az új le-, illetve felszállópálya megépítése. Ez párhuzamos lesz a jelenlegi pályával. További komoly fejlesztés lesz a biztonsági ellenőrzések központosítása és az utasterminálok számának bővítése a jelenlegi háromról ötre. Tovább bővítik a repülőgépek állomáshelyeinek számát is.

Vladimír Kremlík közlekedési miniszter elmondta, hogy 2028-ig elkészül a Prágát a repülőtérrel, illetve a közeli Kladno várossal összekötő villamosított vasútvonal is. A fővárosból a repülőtérre való kijutás ezzel felgyorsul, mindössze 25 percet vesz majd igénybe. A tervek szerint a járatok tízpercenként indulnának mindkét végállomásról. A vasútépítés tervezett költsége megközelíti a 40 milliárd koronát (520 milliárd forint) – ismertette a miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.