Bozóttüzek zavarták Sydney ünnepét

A karácsonykor hullott csapadék ellenére tovább pusztítanak a bozóttüzek Ausztrália legnagyobb városa, Sydney környékén, a közeli Kék-hegységben.

Magyar Nemzet
2019. 12. 27. 15:44
null
Új-Dél-Walesben áldozatokat is követel a tűz Fotó: MTI/EPA/Dan Himbrechts
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A karácsonykor hullott csapadék ellenére tovább pusztítanak a bozóttüzek Ausztrália legnagyobb városa, Sydney környékén, ahol a helybéliek attól tartanak: a közeli Kék-hegységben tomboló két, egyenként is jelentős méretű tűz összeér és gigantikus kiterjedésűvé nő a napokban várt újabb szélsőséges hőségben. A helyi meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint vasárnap és hétfőn ismét legalább 45 Celsius-fokos hőmérsékletre kell számítani – jelentették hírügynökségek. Új-Dél-Wales szövetségi állam tűzoltósága karácsonykor azt közölte, hogy két bozóttűz alakult ki a nagyvárosból a Kék-hegység felé vezető autópályától északra és délre.

Új-Dél-Walesben áldozatokat is követel a tűz
Fotó: MTI/EPA/Dan Himbrechts

Az északi tűzben már félmillió hektáron pusztítanak a lángok, amelyek elérték a magasan fekvő Blackheath városát is. Helyszíni beszámolók szerint ez a legnagyobb bozóttűz, amely a Kék-hegységben valaha tombolt, sok épület vált a magasra csapó lángok martalékává a hét eleje óta. A Sydney-Hobart-vitorlásverseny résztvevőit viszont – a szervezők közlése szerint – ideális körülmények várták a tegnapi rajtkor; mint közölték, a következő napokban várható keleti szél nem hagyja megülni a víz felett a füstöt az érintett versenyszakaszokon.

Új-Dél-Wales államban már legalább nyolc ember halálát okozták a bozóttüzek, köztük két önkéntes tűzoltóét. Csaknem ezer ingatlan semmisült meg. A lángok megfékezésén mintegy kétezer – jórészt önkéntes – tűzoltó dolgozik. Az előrejelzések szerint legkorábban februárban várható jelentősebb csapadék. Mindeközben Dél-Ausztráliában, Adelaide közelében is bozóttüzek pusztítanak a hét vége óta, miközben 40 fok fölé emelkedett a hőmérséklet.

Fotó: MTI/EPA-AAP/Mick Tsikas

Scott Morrison kormányfő (képünkön) az elmúlt napokban magyarázkodásra kényszerült hawaii családi nyaralása miatt, amelyet egy héttel ezelőtt végül megszakított az elmúlt évtizedek legsúlyosabb bozóttüzei és a példátlan hőhullám következtében. Morrison azzal magyarázta a nyaralást, hogy ígéretet tett arra a gyerekeinek, de elfogadja a bírálatokat, mert belátta: más felelőssége is van. A canberrai kormányfői hivatalt is éles bírálatok érték, mert nem árulták el, hogy hol tartózkodik a miniszterelnök. – Kösz a nagy semmit, és jó nyaralást Hawaiin! – tüntettek helybéliek Morrison házánál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.