Breivik inspirálta a lövöldözőt

Az új-zélandi rendőrség közölte, őrizetbe vettek három férfit és egy nőt, akiknek szélsőséges nézetei vannak, de egyikük sem szerepelt semmilyen bűnügyi nyilvántartásban.

Magyar Nemzet
2019. 03. 16. 7:50
null
Christchurch, 2019. március 15. Sebesültet visznek el a mentők az új-zélandi Christchurchben történt két terrortámadás egyik helyszínén 2019. március 15-én. Negyvenkilencre emelkedett a város központjában lévő Maszdzsid al-Núr és a külső kerületi Linwood mecset ellen összehangoltan elkövetett merénylet halálos áldozatainak száma. A hatóságok őrizetbe vettek három férfit és egy nőt, az egyik férfi ausztrál. MTI/AP/Mark Baker Fotó: MTI/AP/Mark Baker
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A norvég tömeggyilkos, Anders Behring Breivik inspirálta az új-zélandi Christchurch város két mecsete ellen elkövetett tegnapi kettős terrortámadás egyik fő elkövetőjét. A merényletben 49 ember életet vesztette, közel ötvenen pedig megsebesültek, közülük húszan súlyosan, őket kórházban ápolják. Az új-zélandi rendőrség közölte, őrizetbe vettek három férfit és egy nőt, akiknek szélsőséges nézetei vannak, de egyikük sem szerepelt semmilyen bűnügyi nyilvántartásban. Az egyik férfi, egy 28 éves ausztrál ellen azonnal eljárást indítottak gyilkosságért, őt már ma vizsgálóbíró elé állítják – tették hozzá.

A merényletek helyszínei

Sajtóinformációk szerint Brenton Tarrantról van szó, aki egy, a fejére felszerelt kamera segítségével a Facebookon élőben közvetítette ámokfutását a Maszdzsid al-Núr mecsetnél. A 17 perces videón látszik, ahogy autón megérkezik az épülethez, bemegy, és elkezd lőni a bent lévőkre. Ezután visszamegy az autójához, egy másik fegyvert vesz a kezébe, újra bemegy, és ismét lőni kezd. Ezután elhajt az autóval, de vezetés közben is lő még a mecset felé.

A férfi a közvetítés előtt közölt egy 74 oldalas kiáltványt, amelyből kiderül: fehér bőrű ausztrál, rasszista, tettét bevándorlásellenessége motiválta, a nyugati világ hanyatlásáért pedig a muszlimokat teszi felelőssé.

A dokumentum és a videó nagyon gyorsan elterjedt az interneten, a hatóságok azonban arra kértek mindenkit, hogy ne nézzék meg ezeket, és ne is osszák meg azt, mert ezzel csak a terroristákat segítik nézeteik terjesztésében. A Reuters hírügynökség megjegyzi: ezeknek a dokumentumoknak a hitelességét egyelőre nem lehet ellenőrizni. Egy szemtanú elmondása szerint a támadó fehér bőrű volt, szőke, sisakot és golyóálló mellényt viselt. Akkor rontott be a mecsetbe és kezdett el lőni minden irányba, amikor a hívek éppen térdeltek ima közben.

Az nem világos, hogy a város linwoodi mecseténél is Brenton Tarrant hajtotta-e végre a támadást, a két eset ugyanis szinte egy időben történt. Egyes sajtóinformációk – amelyek több merénylő összehangolt támadásáról adtak hírt – szerint egyébként a második mecsetnél a lövöldözők megfutamodásra kényszerültek, ott ugyanis egy muszlim férfi viszonozta a tüzet, és sikerült elüldöznie a támadókat. A városban több, házilag készített, járművekhez erősített robbanószerkezetet is találtak, amelyeket a tűzszerészek hatástalanítottak.

Fotó: MTI/AP/Mark Baker

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök, aki határozottan terrortámadásnak minősítette az esetet, bejelentette: a legmagasabbra emelték a terrorfenyegetettség szintjét, ennek megfelelő intézkedéseket vezettek be a kikötőkben és repülőtereken. „Ez Új-Zéland egyik legsötétebb napja” – fogalmazott. Később a nemzethez intézett üzenetében azt írta: a tettesek nem azért választották Új-Zélandot a bűncselekmény elkövetésének helyszíneként, mert az a szélsőségesség szigete lenne, ahol elnézik a rasszizmust. „Azért választották ki, mert sokszínűségéről, kedvességéről, együttérzéséről ismert, otthona azoknak, akik osztoznak értékeinkben” – tette hozzá.

Az esetet követően London és Párizs is bejelentette, hogy megerősítik a biztonsági intézkedéseket a nagy-britanniai, illetve a franciaországi mecsetek környékén. A világ számos vezetője elítélte a merényletet, a muszlim világ számos vezetőjéhez hasonlóan Recep Tayyip Erdogan török elnök is a nyugati világban terjedő iszlamofóbiával hozta összefüggésbe az esetet, írta az MTI.

Magyar nevek

A mecsetben lövöldöző fegyveres a támadást fejkamerával követő élő adásban mutatkozott be, s magát Brenton Tarrant 28 éves ausztrál állampolgárként azonosította – írja a BBC. Az ausztrál média kiderítette, hogy Brenton a Sydney-től 600 kilométerre fekvő Graftonból származik, ahol korábban egy fitneszközpontban dolgozott. Volt főnöke szerint a fiatalember sohasem viselkedett furcsán, és nem hangoztatott szélsőséges nézeteket. Tarrant ideológiájáról tanúskodik viszont egy, a közösségi oldalakra feltett hosszú, rasszista és bevándorlásellenes kicsengésű dokumentum. Ebben a férfi leírja, hogy 2017-es európai útja után kezdte tervezni a támadást, mivel felbőszült az ott zajló eseményeken. Példaként hozta fel a Stockholmban végrehajtott, öt halálos áldozatot követelő gázolásos terrorcselekményt. Nem tetszett neki Franciaország etnikai sokszínűsége sem. Az al-Núr mecset elleni támadást három hónappal ezelőtt kezdte tervezni.

Fotó: MTI/AP

Az RT szerint Brenton magát így jellemezte: átlagos fehér ember vagyok, alacsony jövedelmű munkáscsaládból származom, s átlagos gyerekkorom volt. A videófelvételen hallatszik, amint autója rádiójából a szélsőséges szerb csetnikek indulója szól. Fegyvereire pedig neonáci jelszavakat és híres, muzulmánok ellen vezetett történelmi csaták dátumait, illetve Hunyadi János és Szilágyi Mihály nevét is felírta, vélhetően azért, mert főleg nekik köszönhetően nem esett el Nándorfehérvár. (M. A.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.