Bréma Berlinre is kihatással lehet

Kormányválságot, idő előtti választásokat, illetve akár Merkel kancellár karrierjének végét is hozhatják a vasárnapi EP-, illetve a brémai tartományi választások, amennyiben rossz eredményt érnek el a keresztény uniópártok és a szociáldemokraták.

2019. 05. 23. 16:00
Election posters are seen in Bremen
Két választásra kampányolnak. Szakértők identitásvesztéssel magyarázzák az SPD hanyatlását Fotó: Fabian Bimmer Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha Bréma most vasárnap egy másik párt színeibe bújik, nagy a valószínűsége annak, hogy a Szociáldemokrata Párt, az SPD kilép a szövetségi kormányból – nyilatkozta az AP hírügynökségnek Carsten Brzeski, az ING pénzügyi szolgáltató németországi leányvállalatának vezető közgazdásza azzal kapcsolatban: a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választások és az egy időben megrendezésre kerülő brémai tartományi megméretés egyaránt katasztrofális politikai következményekkel járhat a szociáldemokraták, illetve Angela Merkel szövetségi kancellár jövője szempontjából.

Német elemzők és lapok egybehangzó véleménye szerint az SPD hanyatlása minden bizonnyal tovább folytatódik, hiszen az EP-választási felmérések alapján már a harmadik helyre szorult a pártok versenyében – a választók 17 százalékának támogatását élvezi –, a tartományi rangú Hansa-város Bréma felett pedig 73 év kormányzás után veszítheti el az irányítást. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az SPD a második helyen végez 23 százalékkal, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) pedig 28 százalékkal a dobogó legfelső fokára kerülhet.

A szociáldemokraták népszerűségvesztése nem új tendencia Németországban, de Európában sem. Szakértők ezt egyrészt arra vezetik vissza, hogy az SPD országos és több tartomány szintjén is több éve alkot ­nagykoalíciót a CDU-val, amely miatt elvesztette identitását. Másrészt a hagyományos iparágak hanyatlásával, a szakszervezetek visszaszorulásával és az álláshelyek megszűnésével magyarázzák a szociáldemokraták vesszőfutását. Bréma és a vele szomszédos kikötőváros, Bremerhaven erre nem is szolgáltathatna jobb példát, hiszen a mintegy 680 ezer lakosú szabadállamban a legmagasabb, tíz százalék körüli a munkanélküliség aránya a német tartományok között, az egy főre jutó évi 20 724 eurós (6,7 millió forint) jövedelemmel pedig csupán a kilencedik helyen áll a tizenhat tartomány rangsorában.

Két választásra kampányolnak. Szakértők identitásvesztéssel magyarázzák az SPD hanyatlását
Fotó: Reuters

Brémát gazdasági válság sújtja, a fő gond az évtizedekig a legtöbb embert foglalkoztató és a legtöbb állami bevételt termelő hajógyártás csaknem teljes leépülése. Az SPD problémái elsősorban a Zöldeket hozták előnyös helyzetbe, akik a klímaváltozás miatt aggódó polgárokat tudták megszólítani. A Zöldek ma országosan a második legnépszerűbb pártnak számítanak, az EP-választásokon a szavazatok 19 százalékát szerezhetik meg.

Bár a két vasárnapi választás elsősorban a tartományi szintű politikát és az EP-küldöttség összetételét határozza meg, országosan is nagy vihart kavarhatnak. A vereség miatt az SPD úgy dönthet, hogy kilép a berlini nagykoalícióból, ez pedig előre hozott választásokat eredményezne. A vasárnapi eredményeket a CDU a június 2-ra összehívott rendkívüli vezetőségi ülésén fogja értékelni, de sajtóértesülések szerint Merkel jövője is szóba kerülhet. Márpedig a kereszténydemokraták is szavazatvesztéssel számolnak, az öt évvel ezelőtti EP-választásokon elért 35 helyett most harminc százalék alatti eredmény a reális számukra.

A Die Welt napilap szerint a jelenlegi kormánykoalíció vége egyben Angela Merkel búcsúját is jelentené: a szövetségi kormányt 2005 óta vezető politikus már tavaly bejelentette, hogy semmilyen tisztségért nem indul a következő Bundestag-választás alkalmával. A kancellár a tervek szerint a ­2021-ig töltené ki mandátumát. A koalíciós partnerek válságát tovább tetézheti még három tartományi választás, amelyek mindegyikét keletnémet tartományokban rendezik meg az ősszel. Szászországban, Brandenburgban és Türingiában a radikális jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD), illetve a radikális baloldali Die Linke is húsz százalék, illetve afeletti eredményt érhet el, tovább zsugorítva ezzel a CDU és az SPD szavazóbázisát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.