Brenzovics László: Az ukrán nyelvtörvény felszámolná a kisebbségek valamennyi nyelvi jogát

Elfogadhatatlan, hogy a tervezett ukrán nyelvtörvény felszámolná a kisebbségek valamennyi eddig élvezett nyelvi jogát – jelentette ki a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke Strasbourgban az MTI-nek nyilatkozva kedden.

Forrás: MTI2019. 04. 09. 18:49

Elfogadhatatlan, hogy a tervezett ukrán nyelvtörvény felszámolná a kisebbségek valamennyi eddig élvezett nyelvi jogát – jelentette ki a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke Strasbourgban az MTI-nek nyilatkozva kedden.

Brenzovics László Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke társaságában az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének keretében megbeszélést folytatott Thorbjorn Jaglanddal, az Európa Tanács (ET) főtitkárával.

A KMKSZ elnöke közölte, arra hívta fel a főtitkár figyelmét arra, hogy Ukrajna továbbra sem teljesítette a Velencei Bizottság korábbi, az oktatási törvényt érintő ajánlásait, noha a tervezett nyelvtörvény még messzebb megy a kisebbségek jogainak korlátozását illetően.

Németh Zsolt szerint aggodalomra ad okot, hogy folytatódik az ukrán nyelvtörvény vitája, ugyanis „szemmel láthatóan az ukrán törvényhozás kész helyzetet akar teremteni az elnökválasztás második fordulójára”. Arra figyelmeztetett, hogy ez azt a veszélyt hordozza magában, hogy olyan feszültségek keletkeznek, amelyek tovább mérgesítik az etnikumok közötti viszonyokat Ukrajnában.

Mint közölte, az ET-főtitkár ígéretet tett arra, hogy megfontolja a magyar szempontokat, és megvizsgálja, milyen lépéseket tud tenni annak érdekében, hogy megelőzhető legyen a helyzet további romlása.

Az Európa Tanács március közepén szólította fel Ukrajnát, hogy halassza el a kisebbségek nyelvhasználatáról szóló jogszabály elfogadását a folyamatban lévő elnökválasztás utáni időszakra.

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa nyilatkozatában kijelentette, a különböző nyelvi közösségeket be kell vonni az őket érintő törvények és politikák kidolgozásába, véleményüket és érdekeiket figyelembe kell venni az ilyen jogszabályok elfogadásakor.

Az ukrán parlament február végén kezdte meg az ukrán mint államnyelv működésének biztosításáról szóló törvényjavaslat második olvasatban történő tárgyalását. A törvényjavaslat információk szerint kimondja, hogy Ukrajnában az egyetlen állami és egyetlen hivatalos nyelv az ukrán, és kötelezővé teszi használatát az állami szervekben, valamint nyilvános társadalmi rendezvényeken. A törvény csak a magánszférában és a vallási szertartásokban nem szabályozza a nyelvhasználatot. Az ukrán nyelv nyilvános megsértése, illetve elhanyagolása jogi felelősségre vonást von maga után.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.