Brexitkáosz: a kihullás felé tart Nagy-Britannia

Egyre valószínűbb Nagy-Britannia kizuhanása az Európai Unióból, miután a londoni alsóház tegnap harmadszorra is elutasította a Theresa May-féle brexitalkut. Írország szerint a britek fel sem mérik a döntés potenciális következményeit.

Judi Tamara
2019. 03. 30. 9:26
Pro-Brexit demonstrators protest outside the Houses of Parliament in London
Unióellenes tüntető a parlamentnél várta az újabb londoni kudarcot Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Épp tegnap, a brit kilépés eredeti célnapján vált kérdésessé a szigetország uniós távozásának mikéntje. Theresa May ugyanis hiába ajánlotta a miniszterelnöki széket a brexitalku elfogadásáért cserébe, a londoni alsóház tegnap ismét – rövid időn belül harmadszorra is, ezúttal 344:286 arányban – leszavazta a dokumentumot.

Pedig a kormány jogi kiskaput is bevetett a siker érdekében: a képviselők tegnap nem a teljes brexitcsomagról szavaztak érdemben, hanem leválasztották róla a Nagy-Britannia és az unió jövőbeli kapcsolatát körvonalazó politikai deklarációt. Utóbbira amiatt volt szükség, mert az alsóház elnöke korábban kizárta annak lehetőségét, hogy újból és újból ugyanarról a megállapodásról szavazzon a testület.

Unióellenes tüntető a parlamentnél várta az újabb londoni kudarcot
Fotó: Reuters

Végül mégis a papírforma érvényesült: a May-kormánynak sem az északír protestánsokat, sem az ellenzéki Munkáspártot és a kormányzó konzervatívok jelentős, 34 fős csoportját sem sikerült maga mellé állítania.

A miniszterelnök az újabb kudarc után kénytelen volt belátni, hogy „az alsóházban is határokat feszeget a kilépési folyamat”.

– A ház kizárta annak a lehetőségét is, hogy ne legyen brexit – összegezte tegnap délután a reménytelen helyzetet May, aki arra is ígéretet tett, hogy a kormány nem adja fel a rendezett kilépésre való törekvéseket.

Erre ugyanakkor már csak korlátozottak a lehetőségek, miután az unióval kialkudott egyik céldátum, a május 22-i brit kilépés a tegnapi szavazással hivatalosan is érvényét vesztette.

A jelenlegi legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a britek közel két hét múlva, április 12-én „kizuhannak” az unióból. Jövő héten várhatóan folytatódnak az alternatív megoldásokról szóló szavazások a Westminsterben. A brit sajtó ezzel kapcsolatban meglehetősen szkeptikus, a legtöbb forrás szerint valószínű, hogy egyedül az előre hozott választások jelentenének kiutat a patthelyzetből.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke tegnap bejelentette, hogy április 10-én rendkívüli uniós csúcstalálkozót tartanak a brit kérdésben.

Az Európai Bizottság pedig közleményben tudatta Londonnal, hogy felkészültek a megállapodás nélküli brexitre, elhessegetve annak a lehetőségét, hogy a britek részletmegállapodásokat kössenek. Leo Varadkar ír miniszterelnök – az alku nélküli brexit által leginkább érintett ország vezetője – pedig arra figyelmeztetett: nem lenne szabad, hogy bárhol lebecsüljék a brit kihullás következményeit.

– Amennyiben a britek újragondolják a hozzáállásukat, és a korábban kizárt forgatókönyvek újra terítékre kerülnek, nyitottak lehetünk a hosszú halasztásra – szögezte le.

Kilépésre várva

Brexitszimpatizánsok lepték el tegnap délután a londoni parlament környékét; a demonstrálók egy része biztosan az unióellenes Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának felhívására érkezett – adta hírül a brit sajtó. A pár száz tüntető elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a szigetországnak nem sikerült az eredeti céldátumon, tegnap elhagynia az uniót. A liberális The Guardian szerint szélsőjobboldali aktivisták, Trump-szavazó amerikaiak, illetve a saját EU-tagságuk megszüntetését szorgalmazó franciák is voltak a tömegben. Tegnapra egyébként több nagyszabású „brexitbulit” is szerveztek Londonban, ám – a brit kilépés hiányában – jelentős részük elmaradt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.