Dominic Raab: Az EU katasztrófapolitikát folytat

Az Európai Bizottság azzal fenyeget, hogy betiltja a vakcinaexportot az Egyesült Királyságba.

2021. 03. 18. 11:23
null
Brüsszel, 2020. december 19. Az Európai Unió zászlaja tükrözõdik az Európai Bizottság épületének ablakain Brüsszelben 2020. december 19-én. Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján december 31-ig tartó - vagyis nem egészen két hét múlva lejáró - átmeneti idõszak kezdõdött el azzal a céllal, hogy legyen idõ a megállapodásra a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeirõl, mindenekelõtt egy szabadkereskedelmi egyezményrõl. Mindeddig azonban nem sikerült megállapodást elérni. MTI/AP/Virginia Mayo Fotó: Virginia Mayo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dominic Raab brit külügyminiszter szerint az Európai Bizottság katasztrófapolitikát folytat azzal, hogy a koronavírus elleni vakcina kivitelének betiltásával fenyeget. A tárcavezető felszólította Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, hogy magyarázza meg a szerdán tett kijelentéseit.

Az Európai Unió kilátásba helyezte az oltóanyagexport tilalmát az Egyesült Királyság felé, hogy megőrizze az egyébként is szűkös vakcinakészletet az uniós állampolgárok számára.

A tervezett lépés kifejezi a blokk frusztrációját, amelyet az okozott, hogy a brit AstraZeneca-üzemek az ígértnél kevesebb oltóanyagot tudnak szállítani az EU-ba.

Raab felhívta rá a figyelmet, hogy Von der Leyen megnyilvánulása nem fér össze azokkal az ígéretekkel, amelyeket Valdis Dombrovskis, az EB alelnöke és Josep Borrell, az unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője tett nekik.

– Biztosítottak minket arról, hogy nincsenek kilátásban olyan tervek, amelyek korlátoznák a jogszerűen lefoglalt szállítmányokat az Egyesült Királyságba. Az új fejlemények ellentétben állnak az ígéretekkel, amelyeket közvetlenül a bizottság tett nekünk. Elvárjuk, hogy betartsák ezeket, és tiszteljék a szerződésben foglaltakat a szállítmányokra nézve.

A brit külügyminiszter továbbá elmondta: az EU előzőleg egyetértett az Egyesült Királysággal abban, hogy a világjárvány idején helytelen megakadályozni a szerződésben lefoglalt szállítmányok kivitelét.

– Rendkívül fontos, hogy ne gátoljuk az oltóanyagok és az alapvető orvosi eszközök ellátási láncát.

Simon Coveney ír külügyminiszter hozzátette: az AstraZeneca oltóanyagainak késése valóban óriási problémát okoz az EU számára, ám a vakcinaexport tilalma rossz üzenetet közvetít a világnak.

– Úgy gondolom, hogy veszélyes precedenst teremt a világpiacon, ha az EU egyszerűen megakadályozza a területén legyártott termékek kivitelét

nyilatkozta a Deutsche Wellének.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.