Brit meteorológiai szolgálat: A következő öt év lehet a legmelegebb

Forrás: MTI2020. 01. 30. 23:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő öt év a legmelegebb lehet a Földön a brit meteorológiai intézet szerint, amely arra figyelmeztet, hogy a globális felmelegedés már 2024-ig elérheti a másfél Celsius-fokot.

Rendszeres tízéves előrejelzésükben a Met Office kutatói azzal számolnak, hogy 2020-24 között minden évben az átlaghőmérséklet 1,06-1,62 Celsius-fokkal magasabb lehet az eddiginél, és ebben az időszakban valószínűleg megdől az éves átlaghőmérséklet-rekord, amely 2016-ban született.

„Az ötéves előrejelzés legutóbbi adatai azt jelzik, hogy folytatódni fog a felmelegedés, összhangban az üvegházhatású gázkibocsátás magas szintjével” – mondta Doug Smith az előrejelzés bemutatásakor.

„Vannak ugyan bizonytalanságok, de a világ legtöbb térségében várhatóan melegebb lesz, és az előrejelzési minták azt mutatják, hogy különösen Észak-Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában lesz melegebb” – tette hozzá.

A tízéves előrejelzés szerint az ötéves átlaghőmérséklet 1,15-1,46 Celsius-fokkal fogja meghaladni az iparosodás kora előtti szintet. Összehasonlításul, 2015-19-ben az átlaghőmérséklet 1,09 Celsius-fokkal haladta meg ezt a szintet.

A 2015-ben elfogadott párizsi klímaegyezményben a részt vevő országok arra kötelezték magukat, hogy 2100-ig 2 Celsius-fok alatt, ideális esetben 1,5 Celsius-fokon tartják az átlaghőmérséklet-növekedést az iparosodás kora előtthöz képest. Utóbbi esetében az üvegházhatású gázkibocsátás jóval drasztikusabb csökkentésére van szükség, az ENSZ adatai szerint évi 7,6 százalékos csökkentést kellene elérni 2030-ig.

A Met Office előrejelzése szerint mintegy 10 százalék esély van arra, hogy 2020-24 között valamelyik évben a felmelegedés meg fogja haladni a 1,5 Celsius-fokot.

„Egy ilyen 1,5 Celsius-fokos átmeneti meghaladás még nem jelenti a párizsi klímaegyezmény megsértését” – magyarázta Stephen Belcher, a meteorológiai szolgálat vezető tudósa.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.