Briteké lehet a megüresedett IMF-vezéri pozíció

Az IMF vezérigazgatói széke hamarosan megüresedik, így megindult a versengés a posztért. Mivel brit még nem vezette a valutaalapot, a volt brit pénzügyminiszter úgy gondolja, alkalmas lenne a feladatra. Közben Strasbourgban Donald Tusk Ursula von der Leyen jelöltségének támogatására szólított fel.

Mártonffy Attila
2019. 07. 05. 11:27
Britain's Chancellor George Osborne sits with Bank of England governor Mark Carney at the Bank of England's Open Forum 2015 conference on financial regulation, in London
George Osborne korábbi pénzügyminiszter (balra) jelenleg egy orosz milliárdos lapjának főszerkesztője Fotó: Suzanne Plunkett Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke csütörtökön arra kérte az Európai Parlamentet (EP), hogy hagyják jóvá Ursula von der Leyen jelöltségét, amivel a jelenlegi német védelmi miniszter Jean-Claude Juncker utódja lehet az Európai Bizottság (EB) élén. Az EP várhatóan július közepén fog szavazni a német miniszter jóváhagyásáról, és egyes elemzők szerint szoros eredményre kell készülni. Tusk az EP strasbourgi plenáris ülésén felszólalva az MTI szerint rámutatott: a főbb uniós intézmények vezetői tisztségeiben most először sikerült tökéletes nemi egyensúlyt elérni a jelöléseknél. Hangsúlyozta továbbá, hogy bár nem a csúcsjelölti rendszer volt végül a meghatározó, demokratikus döntés született. Az EU-párti erők közül a jóváhagyástól leginkább vonakodó zöldpárti frakciónak Tusk azt üzente, hogy részvételük a döntéshozatalban egész Európa hasznára válna.

Az Európai Unió (EU) csúcsvezetősége tisztújításának folyományaként csere lesz az Európai Központi Bank élén is: Mario Draghit nagy valószínűséggel Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója váltja. Megüresedő helyéért máris megindult a versengés, csütörtökön például George Osborne volt brit pénzügyminiszter önjelöléséről tudósított többek között a The Guardian című brit lap.

Osborne, aki jelenleg az Alekszandr Lebegyev orosz milliárdos többségi tulajdonában álló Evening Standard című ingyenes londoni bulvárlap főszerkesztője – első britként a nemzetközi pénzintézet 75 éves történetében – szívesen ülne a világ pénzügyeire nagy befolyással bíró IMF-vezér megüresedő székébe. Osborne-t három évvel ezelőtt, az EU elhagyásáról döntő brexit­szavazás után távolították el pénzügyminiszteri tisztéből, azaz együtt bukott David Cameron kormányával.

George Osborne korábbi pénzügyminiszter (balra) jelenleg egy orosz milliárdos lapjának főszerkesztője
Fotó: Reuters

Osborne ugyanakkor éles versenyre számíthat, mivel minden bizonnyal más, egyaránt magasan képzett jelöltek is színre fognak lépni. Árnyalja a helyzetet az is, hogy Nagy-Britannia világpolitikai helyzete és reputációja mára kissé bizonytalanná vált a brexit körüli huzavona miatt. Mindazonáltal még egy brit lehet esélyes az IMF-főnökségre, ő pedig Mark Carney, a brit jegybank, a Bank of England kormányzója, akit éppen Osborne nevezett ki e posztra. Noha Carney kanadai születésű (az IMF-nek az íratlan szabályok szerint európai a vezetője), rendelkezik ír és brit állampolgársággal is. Miközben Osborne pályázását beárnyékolhatja a brexit, s azt sem írják a javára, hogy „áttehetetlenkedte” az euróövezet 2008-tól 2012-ig tartó államadósság-válságát, a volt pénzügyminiszter azzal dicsekedett barátainak, hogy az Egyesült Államokhoz és Kínához fűződő kiváló kapcsolatai egyengetni fogják az útját az IMF vezérigazgatói székéig.

Osborne bizakodhat Boris Johnson támogatásában is, miután az Evening Standard teljes súlyával beállt a volt külügyminiszternek a konzervatív párt vezetéséért s ezzel a miniszterelnökségért folytatott kampánya mögé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.