Brüsszel balkáni csatlakozási tárgyalásokat sürget

Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak mihamarabbi megkezdésére szólított fel az Euró­pai Bizottság az EU-bővítés legfrissebb fejleményeit ismertető jelentésében.

Mártonffy Attila
2019. 05. 30. 6:44
null
Nagy Sándor szobra Szkopjében. Képlékeny identitás Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak mihamarabbi megkezdésére szólított fel az Euró­pai Bizottság az EU-bővítés legfrissebb fejleményeit ismertető jelentésében, kiemelve, hogy a két ország végrehajtotta az ennek feltételeként előírt reformintézkedéseket.

A brüsszeli testület a távirati iroda szerint már többször javaslatot tett a csatlakozási folyamat megkezdésére, de egyes EU-tagállamok – például Dánia, Franciaország, illetve Hollandia – ellenállása miatt eddig ezt nem hagyták jóvá.

Ezzel szemben Németország tegnap jelezte, hogy Brüsszel nyissa meg a csatlakozási tárgyalásokat a szóban forgó országokkal. Michael Roth európai ügyekért felelős miniszter szerint az uniónak be kell tartania ígéretét.

Nagy Sándor szobra Szkopjében. Képlékeny identitás
Fotó: 123RF

– Mindkét ország végrehajtott reformokat, különösképp a tagállamok kormányait tömörítő tanács által tavaly júniusban meghatározott területeken, ezért a bizottság azt tanácsolja, hogy a hitelesség megőrzése érdekében az EU is tegyen most eleget vállalásainak – hangoztatta Johannes Hahn uniós bővítési biztos.

– Albánia és Észak-Macedónia erős elkötelezettséget mutat, hogy az EU felé vezető útra lépjen, s ennek érdekében már konkrét és visszafordíthatatlan eredményeket ért el. Elvégezték a rájuk szabott munkát, most az EU-n a sor – idézte Federica Moghe­rini külügyi biztost az IBNA balkáni hírügynökség.

A kérdés napirenden lesz a tagállamok európai ügyekért felelős minisztereinek június 18-i találkozóján. A nyugat-balkáni térség másik két államával, Szerbiával és Montenegróval már folynak a csatlakozási tárgyalások.

Tirana 2009 áprilisában, Észak-Macedónia pedig 2004 februárjában nyújtotta be az uniós tagság iránti kérelmét. Az Európai Tanács Albániát 2014 júniusában, Észak-Macedóniát pedig 2005 decemberében nyilvánította tagjelölt országnak.

A Financial Times brit üzleti lap korábbi elemzésében leszögezi: az EU-nak kötelessége megjutalmazni Albániát és Észak-Macedóniát, különben zűrzavar terjed el a Balkánon, s ez árt az uniónak is.

Az is fontos, hogy a két országgal egyszerre kezdjék el a tárgyalásokat, mert ha ezt csak Észak-Macedóniával tennék, az teret engedne az albán nacionalizmus bomlasztó terjedésének a térségben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.