Brüsszel gyáván megfutamodott a nyilvánosság elől

Brüsszel titokban bátran irtja a nemzeti érdekek képviseletét, azonban a V4NA leleplező cikkét követően teljesen más szabályozást hozott. Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság hiába próbálta titokban tartani a terveit, az adminisztrációban sem mindenkinek volt elfogadható a tervezet, ezért szivárogtatták ki. Nyomába eredtünk a hirtelen fordulatnak – írja a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2021. 02. 02. 16:09
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Suttyomban módosította az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EESC) a nemzeti érdekek képviseletét büntető szabályzattervezetét.

Ahogy azt a V4NA korábban megírta, a birtokába került az EESC magatartásikódex-tervezete, amely a szankcionálható érdekütközések közé sorolta a nemzeti érdekek képviseletét.

Akkor levélben fordultunk a bizottsághoz, miért gondolják úgy, hogy a tagállamok érdeke nem egyeztethető össze az unió érdekével.

Pár nappal később a bizottság Twitter-oldalán tette közzé, hogy elfogadta az etikai szabályzatot, melyben már teljesen más szöveg volt a V4NA által is idézett részlet helyén.

Fotó: V4NA

Az eredeti dokumentum 8. cikkének harmadik bekezdésének érdekütközés definíciója még úgy szólt, hogy

„gátolja a tag pártatlan és objektív feladatvégzését, például családi érdekeltség, érzelmi kérdések, politikai vagy nemzeti hovatartozás, gazdasági érdek vagy bármilyen más direkt vagy indirekt személyes érdek”.

A megkeresés után nem sokkal közzétett végleges verzió ugyanezen bekezdése már úgy fogalmazza meg, hogy

„összeférhetetlenség akkor áll fenn, ha valamely személyes érdek befolyásolhatja az egyént feladatainak független ellátásában. A személyes érdekek magukban foglalnak maguk a tagok, házastársuk, partnerük vagy közvetlen családtagjaik számára biztosított bármely lehetséges előnyt vagy lehetőséget, de nem korlátozódnak azokra.”

A V4NA ismét levélben fordult a bizottsághoz, hogy megkérdezze, mi okozta a hirtelen pálfordulást, jogosan feltételezzük-e, hogy a bizottság megijedt a nyilvánosságtól és ezért visszakozott – írja cikkében a V4NA Hírügynökség.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.