Brüsszel utcái is kiürültek

Az ügyvivő belga kormány hosszú napokig kivárt a járványügyi szigorításokkal, ám a fertőzöttek egyre növekvő száma miatt végül lépnie kellett. Ennek eredményeként múlt péntek éjféltől bezártak az éttermek, bárok, mozik és konditermek Belgiumban, a legtöbb cég pedig távmunkára kötelezte az alkalmazottakat. Brüsszel mindig nyüzsgő és turistákkal teli belvárosa már szombat délelőttre kiürült. Az emberek a parkokban és a piacokon töltik a szabadidejüket, miközben a boltokban folyamatos a felvásárlás.

2020. 03. 16. 7:29
null
Turisták is alig akadnak a belga fővárosban
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntek éjfélkor rendkívül szigorú intézkedések léptek életbe Belgiumban a koronavírus gyors terjedése nyomán. Legalább a hónap végéig bezártak a nagy kulturális intézmények, a neves múzeu­mok, de átmenetileg a mozik, konditermek és könyvtárak sem látogathatók. Az éttermek és bárok sem tarthatnak nyitva – kizárólag elviteles üzemmódban működhetnek. Ezentúl hétvégente csak a gyógyszertárak és az élelmiszerboltok állnak a polgárok rendelkezésre. Akárcsak Európa többi részén, a kis Benelux államban is jellemző, hogy a szigorító intézkedések és az elrettentő olaszországi helyzet felvásárlásra ösztönzi a helyieket. Péntek reggel Brüsszelben már akadtak olyan boltok, ahol nyitás előtt sorban kellett állni a bejáratnál, ám általánosságban is igaz, hogy a tésztafélék, rizs, pékáruk és higiéniai szerek polcai szinte üresek. A szupermarketekben nemcsak a vásárlókkal közvetlen kapcsolatban lévő pénztárosok, hanem az összes alkalmazott műanyag kesztyűben és maszkban köteles végezni a feladatát.

Gofri elvitelre

Az UNESCO világörökségének része a brüsszeli főtér, a híres Grand Place, amely szombat délelőtt szinte kongott az ürességtől. Általában már ekkor turisták tömegei lepik el a belga főváros egyik legfontosabb turisztikai látványosságát, ám most alig egy tucat kiránduló tartózkodott a téren. A környező bárok és kávéházak is zárva voltak, így az emberek egy része az üres teraszokról élvezte a napsütést. A városközpont kis utcái – például a híres Delirium sörház vagy a Manneken Pis környéke – szintén elnéptelenedtek. A sültkrumpli- és gofriárusok elvitelre adhatnak ételt és italt, így néhányuk végül kinyitott. A belvárosban akadt olyan kávézó is, ahol volt kiszolgálás, ám az alkalmazottak már belépéskor figyelmeztettek bennünket: leülni nem szabad, a benti fogyasztás ugyanis a friss kormányrendeletbe ütközik. – Nem, elnézést, de most nem – ezt már egy közeli kiránduló mondta nehézkes angollal egy párnak, akik arra szerették volna kérni a férfit, hogy készítsen egy fotót róluk. A hátizsákos férfi – feltehetőleg szintén turista – biztosan nem rossz szándékból nem készített fotót: tudja, hogy a kiélezett járványhelyzetben nem épp észszerű mások telefonját fogdosni. A brüsszeli tömegközlekedést is csak elvétve vették igénybe a hét végén: az üzemeltető már a múlt hét közepén bejelentette, hogy megszűnik a személyes jegyvizsgálat, illetve ezentúl kizárólag elektronikusan lehet jegyet és bérletet váltani.

Turisták is alig akadnak a belga fővárosban

Politikai visszhang

Míg a városközpont a megszokottnál sokkal csendesebb, a brüsszeli parkokban látványosan sok volt a babakocsis vagy kutyát sétáltató ember. Egy másik módja a kültéri kikapcsolódásnak, hogy a helyiek inkább piacokra járnak – ezek egyelőre nem zártak be, de az árusok itt is egytől egyig maszkot viselnek és állandó fertőtlenítésre vannak kötelezve.

A drasztikus és látványos kényszerintézkedésekre azért volt szükség, mert Belgiumban egyre nő a koronavírusos megbetegedések száma. A kór február elején ütötte fel a fejét az országban; március másodikán még csak nyolc koronavírusos betegről volt tudomás, ám tegnapra már 886 esetről tájékoztatott a kormány. A betegek közül közel százan szorultak kórházi ápolásra, közülük két tucat embernek súlyos az állapota. A vírus eddig négy emberéletet követelt.

Mivel Belgiumban a tavaly májusi választások óta csak ügyvivő kormány van, a járványhelyzet kivételesen nagy politikai visszhanggal jár. A régiókra és közösségekre szabdalt államban összesen kilenc miniszter vezeti az egészségügyet, és – akárcsak az élet megannyi területén – ezúttal is sok kritika érte a szövetségi kormányzat meglehetősen lassú reakcióidejét. Sophie Wilmès liberális belga miniszterelnök múlt kedden még nem kötelező erejű társadalmi távolságtartásra kérte az ország lakosait, mire a Twitteren tömegek osztották meg a StayHomeBelgium (azaz Maradj otthon, Belgium) szlogent, jelezve: a belgák egy része következetesebb kormányzati álláspontot szeretne. – Egyszerű és világos az üzenetünk. Az emberek tudják, mit kell tenni a járvány megfékezése érdekében, de valakinek erre rá is kell bólintania. Teljesen rendben van, ha ebben a helyzetben otthon akarunk maradni – kommentálta a kezdeményezést annak elindítója egy brüsszeli portálon.

Home office

Lapunk kérdésére egy neve elhallgatását kérő, egy brüsszeli információs technológiai cég magyar alkalmazottja pedig azt mondta: a szigorítások múlt pénteki bevezetéséig nem tudták, hogy a szövetségi kormány pontosan mire is vár. – Már a hét elején is szívesebben maradtunk volna otthon, de erre nem kaptunk egyértelmű utasítást. Az EU-intézmények korábban bevezették az otthoni munkavégzést, ami nálunk is működőképes, de senki nem mert elsőnek felállni, mondván: én bizony felsőbb utasítás híján is otthon maradok – fogalmazott a harmincéves férfi. Azóta – főként a részleges vesztegzár fényé­ben – a legtöbb cég gondoskodott a kötelező home office elrendeléséről. A munkarend az uniós intézményekben is változik: az uniós parlament szünetel, míg az Európai Bizottság kizárólag a kulcsfontosságú munkatársak személyes jelenlétére tart igényt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.