Brüsszelben már javában értékelik a helyreállítási terveket

A Fidesz szerint a baloldali többségű Európai Parlament továbbra is szereptévesztésben van.

Judi Tamara (Strasbourg)
2021. 06. 08. 17:06
MEPs take part in a voting session at the European Parliament in Strasbourg
Members of the European Parliament take part in a voting session in Strasbourg, France, November 28, 2019. MEP's voted on thursday on a "climate emergency" resolution ahead of a United Nations climate conference in Madrid and on the European Parliament stance for the UN COP25 climate conference. Picture taken with a fisheye lens. REUTERS/Vincent Kessler - RC2BKD9DLO8C Fotó: REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság már a jövő héten elfogadja egyes nemzeti helyreállítási tervek értékelését

– ezt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelentette be kedden Strasbourgban, arról is szólva, hogy eddig huszonhárom uniós tagállam nyújtotta be Brüsszelben a dokumentumot. A német politikus nem nevesítette, hogy mely EU-országok tervei kapnak először zöld jelzést a bizottságtól, arra viszont ígéretet tett, hogy

a járvány utáni helyreállításra szánt pénzek már a következő hetekben folyósításra kerülhetnek.

A Magyar Nemzet is írt róla korábban, hogy a koronavírus-járvány társadalmi és gazdasági következményeinek mérséklésére valamennyi tagállam nemzeti terveket nyújthat be az Európai Bizottsághoz, amelyek alapján majd megkapják a helyreállításhoz szükséges uniós forrásokat. Az Európai Bizottságnak két hónapja van rá, hogy értékelje a terveket – ezeket később a tagállamok illetékes miniszterei fogadják el. Az összegek tizenhárom százaléka előfinanszírozás útján még idén célba érhet. Ismert az is, hogy Magyarország a tagországok többségéhez hasonlóan a mentőalap vissza nem térítendő támogatások formájában kifizetendő részére tart igényt:

ez hazánk esetében 7,2 milliárd euró, azaz mintegy 2500 milliárd forint.

Ursula von der Leyen elmondása szerint számít az Európai Parlamentre Fotó: Európai Parlament

Az Európai Parlamentnek elméletileg annyi szerepe van a folyamatban, hogy az Európai Bizottság folyamatosan kapcsolatban van a testülettel a tervek értékelésének folyamatáról. A parlament szerint viszont olyannyira nagy összegről (maga a helyreállítási alap 750 milliárd euró) van szó, hogy a polgárok által közvetlenül választott uniós intézménynek nagyobb szerepet kell biztosítani. Erről az EP múlt hónapban határozatot is elfogadott, kedden pedig rövid időn belül immár másodszorra vitatta meg a témát. A diskurzusban Ursula von der Leyen mindenesetre támogatásáról biztosította az EP-t: mint azt jelezte, igenis számít a testület ellenőrző munkájára.

Hazai részről Deutsch Tamás szólt hozzá a vitához, a Fidesz európai parlamenti képviselője újfent jelezte: „az Európai Parlament szereptévesztésben van, amikor a jogszabályokban meghatározott hatáskörén, a tájékozódáson túllépve, értékelni akarja egyes tagországok nemzeti helyreállítási terveit.” Deutsch szerint merénylet történik a helyreállítási tervek pártatlan jóváhagyása ellen.

„Az EP baloldali többsége át akarja politizálni, és ideológiai vita tárgyává akarja tenni a nemzeti helyreállítási tervek jóváhagyását”

– húzta alá.

A Magyar Nemzet múlt hónapban Győri Enikőt kérdezte az ügyről. A Fidesz EP-képviselője akkor szintén a testület szereptévesztéséről beszélt. „Hasonlót láthattunk a jogállamisági feltételrendszerről szóló vitában tavaly: az EP akkor az uniós források elosztását akarta átpolitizálni. A cél most is hasonló: ideológiai meggyőződés alapján akarják pellengérre állítani a nekik nem tetsző tagországokat” – mondta a politikus, egyúttal bizalmát fejezve ki aziránt, hogy a bizottság tagjai tartják magukat az uniós szerződések által biztosított keretekhez, és a szakmaiság mentén teszik a dolgukat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.