Brüsszeli vizsgálat körvonalazódik Máltával szemben

Joseph Muscat baloldali máltai miniszterelnök hiába jelentette be, hogy jövő év elején távozik a hatalomból, az indulatok nem csitulnak a szigetországban.

2019. 12. 04. 15:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyszerre csak a brexit vagy az egyre sürgetőbb klímavédelmi kérdések okoznak fejtörést Ursula von der Leyennek, a frissen beiktatott Európai Bizottságon ugyanis egyre nagyobb a nyomás, hogy fellépjen Málta baloldali kormányával szemben. Joseph Muscat miniszterelnök hiába jelentette be, hogy jövő év elején távozik a hatalomból, az indulatok nem csitulnak a szigetországban. A főváros, La Valletta utcáin továbbra is tüntetnek, igazságot követelve a két évvel ezelőtt meggyilkolt újságírónak, Daphne Caruana Galiziának.

A Magyar Nemzet is beszámolt róla, hogy a baloldali kormányfőt azzal vádolják: beleavatkozott a nyomozásba, miután a gyilkossággal összefüggésben a kabinetfőnöke és több minisztere is a hatóságok látókörébe került. Daphne Caruana Galizia számos korrupciós ügyet felderített, közvetlenül a halála előtt pedig egy olyan beruházásról tudósított, amelyben egy kormányhoz közelálló, milliárdos üzletember is érdekelt. A vállalkozót – aki Muscattal is baráti kapcsolatot ápol – gyilkosságban való bűnrészességgel vádolják.

Az Európai Parlament delegációja jelenleg a szigeten vizsgálódik. A képviselők a miniszterelnökkel is találkoztak, kedden pedig több máltai újságírót, illetve civil szervezetet hallgattak meg. Az uniós törvényhozás egy ideje már sürgeti, hogy a máltai jogállamiságot vessék górcső alá. Az EP legnagyobb, néppárti frakciója tegnap azonnali lemondásra szólította fel Muscatot. A jogállamisági eljárást az uniós szabályok szerint az Európai Bizottság vagy a parlament kezdeményezheti. A bizottságon belül is hajlanak az ezzel kapcsolatos, 7. cikkely szerinti eljárás megindítására. A kérdés egyik felelőse, Vera Jourová biztos a minap kijelentette, Málta elmulasztotta végrehajtani a kért igazságszolgáltatási reformokat – így a korrupciós ügyek átfogó vizsgálatát –, ez pedig alapot jelenthet az uniós eljáráshoz.

– Folyamatosan figyelemmel kísérjük a máltai eseményeket – szögezte le Jourová. Von der Leyen már a jövő heti EU-csúcson kérdőre vonhatná Muscatot az ügyben, de egyre valószínűbb, hogy a máltai kormányfő el sem utazik Brüsszelbe.

Politikai furkósbot

– Ma a jogállamisági kérdéseket sokszor egyoldalú elvárásként, politikai okból alkalmazzák, figyelmen kívül hagyva az uniós tagállamok eltérő alkotmányos intézményeit, történelmi fejlődését, nemzeti identitását – mondta Hörcsik Richárd, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke, aki Helsinkiben tárgyalt. Ennek kiemelkedő példájaként említette a Sargentini-jelentést, amely meglátása szerint elfogult és alaptalan megállapításokat tartalmazott hazánkról. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.